Museum och skisser under uppbyggnad

- in Nyheter

Den 28 januari 2017 slår Skissernas Museum upp sina dörrar efter en omfattande om- och nybyggnation. Museichef Partick Amsellem är förhoppningsfull och ser fram mot att skapa en ny mötesplats i Lund.

skissernas1
Skissernas Museum.
Bakom träden skymtar den rostfärgade, kvadratiska byggnaden som om bara några månader åter öppnar för allmänheten. I ovanvåningens olika rum kommer tillfälliga utställare att ta plats. Nedervåningen utgörs av den nya receptionen, ett nytt kapprum, en ny restaurang, utställningssalarna Svenska salen, Internationella salen, Birgit Rausings sal samt utställningssalarna för Mexiko och Konstverkets födelse.

skissernas2
Birgit Rausings sal.
Salen kom till efter en donation från Birgit Rausings tre barn. Den tidigare innergården har fått spegeltak och kommer att vara hjärtat i museet. Väggarna är byggda under olika tidsperioder och speglar på så sätt museets historia. Här kommer finnas utrymme för evenemang av olika slag. Byggledare Stefan Larsson, som arbetar på Statens fastighetsverk, berättar att takkonstruktionen var komplicerad. Detta medförde att man fick skjuta upp öppningsdagen. I salen kommer den amerikanska gatukonstnären Swoon att ställa ut under en period. Hennes konstverk föreställer ofta människor i naturlig storlek som hon tillverkar av återvunnit tidningspapper.

skissernas3
Den internationella salen har renoverats från golv till tak. Just nu arbetar man med att sätta tillbaka all konst på väggarna.
– Rummet är museets ”skattkammare”. De två stora skisserna uppe till höger till exempel, är av den franske konstnären Henri Matisse, berättar museichefen Patrick Amsellem.

skissernas4
Utsikten genom de stora kvadratiska fönsterna på ovanvåningen.
I salarna på ovanvåningen kommer bland andra konstnären Charlotte von Poehl att ställa ut.

skissernas5

Patrick Amsellem har arbetat på Brooklyn Museum i USA under fem års tid. Där var målet att skapa en mötespunkt mellan olika grupper i samhället. Ett mål som han tar med sig till Skissernas museum i Lund. Han berättar att museet kommer fortsätta att erbjuda praktikplatser och arkivet kommer som tidigare finnas tillgängligt för de som är intresserade. Han ser fram emot många spännande samarbeten.

Fakta öppningsdag: Klockan 16.00 den 28 januari är allmänheten välkomna att fira öppningen på Skissernas museum. Det utlovas ett späckat schema.