”Dags att strukturera upp Lunds drickande”

- in Nyheter
@Tindra Englund

I kväll är det dags för uppstartsmöte för Lunds akademiska vinsällskap. En förening vars syfte är att främja kunskap kring vin, sprit och öl. Föreningens tilltänkta ordförande Erik Källman  kommer  ursprungligen från Uppsala och tycker att det är på tiden att någon strukturerar upp drickandet i Lund.

Enligt Facebook så är Lunds akademiska vinsällskap en ”förening med syfte att främja kunskap kring vin, sprit och öl. Detta kommer att göras genom provningar, studiebesök och andra sociala evenemang.”

– Vi för dels samtal med restauranger i Lund som skulle kunna hålla i vinprovningar men vi tänker även ha egna vinprovningar och kanske en vinskola. Tanken är att i sådant fall snarare fokusera på olika sorters vin än ett specifikt vin, säger  föreningens tilltänkta ordförande, Erik Källman.

Erik Källman kommer ursprungligen från Uppsala och han berättar att när Uppsala akademiska vinsällskap startade för ett och ett halvt år sedan blev den snabbt väldigt populär.
–  Det blev jättestort, jättesnabbt, säger Erik Källman.

Efter flytten till Lund började han därför fundera på om en liknande förening inte skulle kunna behövas här.
– I somras bestämde vi oss så för att nu är det dags att strukturera upp lunds drickande också, säger Erik Källman.

Eventet blev snabbt stort och nästan 400 har anmält sig som intresserade på Facebook. Enligt Erik källman har föreningen redan fått 150 medlemmar.

Vad är det som är så bra med vin?
– Jag tycker att vin är som en liten lyckoexplosion som kan göra det mesta bra. Vinet är även en levande dryck till skillnad från tillexempel coca-cola.

Vilket är ditt favoritvin?
– Jag är väldigt förtjust i ett vin som heter Cremént och som är ett Luxemburgst vin. Det är lite jordigt i smaken på något spännande sätt. Sedan är jag barnsligt förtjust även i Punch.

Men allt handlar inte om vin. Tanken är att sällskapet även ska prova och lära sig om andra drycker så som öl.

Om du fick ge ett råd till alla lundastudenter när de står i valet och kvalet på systemet, vad skulle det vara då?
– Skippa boxvinet! Det vinet utvecklas inte som det ska och både tetrapack och boxar innehåller generellt sett sämre viner. Välj hellre en flaska med mindre vin i, men som är riktigt bra och som har gjorts under schysta förhållanden, säger Erik Källman.