Klippen som håller dig varm…

- in Nyheter
@Lundagård

I fjärran hägrar advent med ljus och glögg. Men misströsta inte – Lundagårds kulturredaktion bjuder på sina bästa youtubetips som garanterat värmer dig i novembers kalla mörker.

 

                                                         Förlagan till Ernst
byline_filippa_printBob Ross guidar dig till hur du skapar en naturmålning från grunden. Samtidigt som tavlan växer fram på duken slänger han ur sig härliga meningar som andas riktigt mycket new age. Ernst Kirchsteiger måste ha inspirerats av Bob Ross när det var dags för hans egen tv-debut. Bob Ross – Mystic Mountain (Season 20 Episode 1).

Lycka i vardagen
Den brasilianska bonden Maria berättar om glädjen i att gå upp på morgonen och se sina egenodlade majs- och bönfält. En del av filmen Human med personporträtt från hela världen på temat lycka, kärlek och sorg. Jag kan även tipsa om filmen för er som inte sett den än.  HUMAN – clip #16: The simple pleasures.

               Filippa Petersson

Polisvåld
Den senaste tiden har jag fastnat helt i The Daily Show-klipp. Trevor Noah lyckas göra humor av sebastian_bylinepresidentvalet, polisvåldet och Manhattanbombningen. Det sista kan ses i klippet: The Daily Show – New Yorkers react to the Manhattan bombing. Sedan kan ni klicka er vidare och njuta av satiren.

Alpstuga i Lund
Om ni likt jag bor i en kal och sorglig etta är denna video ett sätt att fly studentlyan och drömma sig bort till den mysiga alpstugan. 10 Hours of a Fireplace Burning HD heter min favorit, men det finns mängder av liknande. Kombineras med hemsidan http://asoftmurmur.com/ för bästa effekt.

Fyllestrapatser
Best of drunk Boris Yeltsin är helt klart mitt favoritklipp på hela youtube. Den ryska ex-presidentens fyllestrapatser är självklart mörka i sig, men ack så underhållande. Det kanske inte är statsmannamässigt, men visst vill vi alla sänka en kall med Boris efter att ha sett detta klipp.

Sebastian Rudolfsson

 

                                               Hemskt men härligt
pauladubbinkLite av en gammal klassiker – fast en riktig bra. När tågverket i Australien ville instruera allmänheten om säkerhet på stationer blev det ingen tråkig varningsvideo, utan en högst populär låt, förmodligen på grund av kombinationen av catchy melodi och hemsk text. Sök på: dumb ways to die.

Let´s go to church
När komikern John Oliver börjar donera pengar till en Amerikansk pastor som lovar Guds välsignelse i utbyte för donationer för att se vad som händer… då är det bara att se och njuta. Även om det egentligen handlar om ett tråkigt, omoraliskt fenomen. Sök på: televangelists

Volvo Ikea knäckebröd
2014 gjorde norskan Anders Nilsen årets sommarhit med Salsa Tequila – en låt bestående av hela hans spanska vokabulär. ”Det kan vi med,” tänkte en nederländsk DJ, och gjorde en skandinavisk version. Titta och se hela Skandinavien sammanfattas i 2:09. Sök på: Volvo IKEA Knäckebröd.

Paula Dubink