Stellan Skarsgård utses till hedersdoktor vid LU

- in Nyheter
@Tindra Englund

Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet har utsett sina hedersdoktorer för år 2017. Två forskare, en journalist och en skådespelare.

Vid doktorspromotionen i Lund den andra juni kommer dels beslutsforskaren Baruch Fischhoff och psykologiprofessorn Ulrike Hahn att utses till hedersdoktorer, men även journalisten Per T Ohlsson (före detta lundagårdsredaktör) och skådespelaren Stellan Skarsgård ska få mottaga lagerkrans och kreeras till hedersdoktorer.

Enligt humanistiska fakulteten har Stellan Skarsgård en bredd i sin karriär som är unik både för svenska och internationella aktörer. Han befinner sig dessutom i en tradition av svenskar som alltsedan 1920-talet haft betydande inflytande i den amerikanska filmindustrin, samtidigt som han haft framträdande roller i några av vår tids mest uppmärksammade europeiska filmproduktioner, i vilka hans skådespelarstil har gjort ett stort avtryck. De anser att Stellan Skarsgård har ”en djupt reflekterande och genomtänkt hållning till sitt arbete som skådespelare och till sin plats i filmproduktionen, och han personifierar på ett enastående sätt den internationella prägel som genomsyrat och fortfarande kännetecknar filmkonsten och filmarbetet, både det praktiska och det vetenskapliga.”

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts