Populär nation tvingas ställa in kvällens klubb

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Västgöta nations (VG) danstillstånd har inte förnyats. Orsaken är en kommunikationsmiss mellan nationen och räddningstjänsten. Nu tvingas VG ställa in sina klubbar. – Vi gör allt vi kan för att lösa problemet så fort som möjligt, säger Elin Söderbergh, kurator på VG.

Efter att Västgöta nation (VG) i höstas lämnat in ett intyg om sitt brandlarm till räddningstjänsten skickade räddningstjänsten en remiss till Polisen med tre krav som de ansåg behövde vara uppfyllda för att VG skulle få behålla sitt danstillstånd. Denna remiss blev dock kvar hos Polisen och kom inte till nationens kännedom förrän den 29 december. Fördröjningen har gjort att nationen inte kunnat vidta åtgärderna och få in ett besiktningsintyg i tid, vilket i sin tur lett till att VG:s danstillstånd nu inte förnyats.
– Allt det här beror på en miss i myndigheternas information till oss. Sedan vi fick klart för oss att det här behövde göras har vi arbetat febrilt för att lösa problemet, säger Elin Söderbergh, kurator på Västgöta nation.

Tills danstillståndet är ordnat kan nationen inte anordna några klubbar. Ikväll skulle terminspremiären för den populära onsdagsklubben Metro ha hållits, men den måste nu ställas in.
– Det känns förstås väldigt surt. Speciellt är det ett slag mot nationen PR-mässigt. Vi är mitt i novischperioden och kan inte hålla klubbar, vilket ofta är det som fångar novischernas intresse för vår nation, säger Elin Söderbergh.

Elin Söderbergh, Kurator på VG. Foto: Privat.
Elin Söderbergh, Kurator på VG. Foto: Privat.

Tillstånd kan dröja
Flera nationer har upplevt en försämrad kommunikation med tillståndsmyndigheterna den senaste tiden. I höstas fick Hallands nation besked om att deras tillstånd dragits in alldeles innan deras klubb skulle öppna. Även den gången var det anmärkningar på brandlarmet som orsakade problem.
– För Hallands tog det en månad att få tillbaka sitt tillstånd, så visst är jag lite orolig över att det kommer att dröja även för oss. Men jag hoppas att handläggningstiderna kommer att vara korta. I de kontakter vi haft har Polisen och räddningstjänsten visat att de är måna om att det ska fungera för oss studentorganisationer, säger Elin Söderbergh.

Strulet med danstillstånd påverkar inte nationens pubar och matservering som har öppet som vanligt. Danstillstånd krävs inte heller för att ta emot slutna sällskap. Ikväll, när Metro skulle haft premiär, ska VG därför i stället ta emot ett slutet sällskap av 150 novischer från juristprogrammet.
– Det är förstås tur att vi kan ha andra verksamheter igång, men just klubbarna är väldigt viktiga för vår ekonomi. Varje klubb som måste ställas in leder till en ordentlig inkomstförlust, säger Elin Söderbergh.

KK är kritiska
Nationernas samarbetsorganisation Kuratorskollegiet har tidigare i höst kritiserat myndigheterna för att kommunikationen med nationerna har försämrats och att besked meddelats med kort varsel.
– Att tvingas ställa in en klubb kan skada nationen även på lång sikt. Eftersom alla nationer strävar efter en budget som ska gå plus minus noll innebär det att en förlorad intäkt kan skada hela nationens verksamhet, sa KK:s dåvarande ordförande Ludvig Bodelsson i september.

Från Polisens sida medgav man att det förekommit kommunikationsproblem efter den stora omorganisationen av Polismyndigheten.
– Det är en förändring inom vår organisation som tyvärr har drabbat en hel del av tillståndshanteringen och det beklagar vi. Jag hoppas självklart att vi kan hitta tillbaka till den goda dialog vi tidigare haft, sa Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Läs mer:

Glädjande besked för Hallands nation

Indraget tillstånd för nationsklubb