Användandet av dagen-efter-piller har ökat explosionsartat

- in Nyheter
@Tindra Englund

Enligt siffror från E-hälsomyndigheten har försäljningen av dagen-efter-piller ökat med över 30 % de senaste 10 åren.  

I en intervju med P3 nyheter säger Åsa Enervik som arbetar som barnmorska på RFSU att hon tror försäljningen av dagen-efter piller har ökat bland annat på grund av en större medvetenhet.

– Användningen ökar också för att vi är bättre på att informera om att akutmetoder finns, säger Åsa Enervik.

En annan orsak till att försäljningen ökat med hela 30% kan vara att det för några år sedan kom ett nytt dagen-efter piller som man an ta fem dagar efter oskyddat sex. Det menar Ingrid Wikström, gynekolog och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fakta dagen-efter-piller:

 

  • Tabletten innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram. Akut-p-piller avbryter alltså inte en graviditet och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.
  • Akutpiller som de officiellt kallas kan köpas receptfritt på apoteket.
  • Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till tre dygn efter ett samlag och en sort som du kan ta upp till fem dygn efter samlag.
  • Efter att du tagit ett akut-piller kan du må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.
  • Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer, eftersom dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.

Källa: UMO

 

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

40 procent har utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja

Enligt en ny stor studie från Folkhälsomyndigheten har