De vill bidra till en mer rättvis värld

De vill bidra till en mer rättvis värld

- in Nyheter
Johanna Möller och Tatiana Espinoza. Foto: Privat

– Hur funkar det om man är ryggmärgsskadad i Botswana? Det frågar sig Tatiana Espinoza och Johanna Möller som startat studentkommittén Global Goal Group Lund.

Den 14-16 mars ska kommittén anordna Awareness Week, ett arrangemang som syftar till att skapa intresse och sprida kunskap om FN:s tredje hållbarhetsmål, Good health and well-being. Samma vecka kommer Awareness Weeks arrangeras över hela världen av flera andra universitet som, likt Global Goal Group Lund, också är medlemmar i det internationella nätverket Universitas 21.

Öppet för alla
Awareness Week vänder sig främst till studenter på medicinska fakulteten men är öppet för vem som helst som är intresserad. Besökarna kan vänta sig spännande föreläsningar och workshops som på olika sätt berör ämnet global hälsa. Men vad är egentligen global hälsa?
– En aspekt av global hälsa är till exempel att klimatförändringarna påverkar hur vi mår fysiskt och psykiskt. På det sättet är ju hälsa något som överskrider landgränser, förklarar Tatiana Espinoza.

När man jobbar som fysioterapeut, vilket de båda pluggar till, har man ett holistiskt och praktiskt perspektiv på hälsa. Detta återspeglas också i några av de föreläsare som kommer att finnas på plats under Awareness Week.
– Vi har föreläsare från Spinaliskliniken som bland annat jobbat med rehabilitering för människor med ryggmärgsskador i Botswana. Gerdahallen kommer också hålla en praktisk föreläsning om de positiva hälsoeffekterna av yoga, berättar Johanna Möller.

”Hållbarhetsmålen är abstrakta”
Tatiana Espinoza och Johanna Möller har tidigare engagerat sig i fysioterapeutkåren men blev tillfrågade att dra igång Global Goal Group i Lund,  efter att deras programdirektör Susanne Brokop varit på en konferens i England. De har sedan fortsatt att engagera sig. Förra året var till exempel Johanna Möller på en konferens i Nottingham där ämnet också var FN:s hållbarhetsmål.
– Hållbarhetsmålen är väldigt stora och abstrakta. De är viktiga för att kunna uppnå något gemensamt i världen men med Awareness Week hoppas vi också kunna inspirera och nå ut på individnivå. Kanske kan vi på så vis bidra till en bättre och mer rättvis värld, säger Johanna Möller.

_________________________________________________________________________________________

Vad? Awareness Week

När? 14-16 mars

Var? Biomedicinskt Centrum (BMC), Sölvegatan 19 Lund

Vill man veta mer om eventet finns all information på facebookevenemanget Awareness Week LU, där publiceras nyheter om föreläsare och annat löpande.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Helsingkrona söker bygglov för nya studentbostäder

Den 26 oktober lämnade Helsingkrona nation in en