Kultur + feminism = en fruktansvärt rolig kväll

- in Kultur, Nyheter

För andra året i rad uppmärksammade Mejeriet internationella kvinnodagen. Genom kulturella aktiviteter firades alla som kämpar och kämpat för jämställdhet. Efter att dörrarna öppnades klockan sex fylldes Mejeriet snabbt av glada deltagare och stämningen var avslappnad och förväntansfull.

För oss började kvällen i baren med den feministiska marknaden. Här kunde man köpa allt från den feministiska historietidskriften Historiskan till queerliqen romaner. I anslutning till marknaden fanns även möjlighet att slå sig ner hos serieskaparnätverket Dotterbolaget för att rita eller bara hänga.

Efter lite shopping och serier kunde den som kände sig modig delta i en workshop i dansstilen Vogue Femme. Dansen var galen och kul på samma gång och mellan de entusiastiska deltagarna delades många skratt.

Fotokonst hittade man precis under taket. Överblickandes stora scenen fanns nämligen Hedda Vitestams fotoutställning Tuttar som tuttar – “en utställning med målet att avdramatisera kroppen genom att framhäva det naturliga på ett icke sexuellt sätt.” Ett exempel är bilden på en surfare som kan anas surfa naken. Bilden känns väldigt naturlig och nakenheten i fotot utstrålar frihet snarare än sex. Den som kände sig inspirerad kunde sedan ta en sväng om ” the boob booth” och få en polaroidbild tagen på sina bröst av Hedda Vitestam.

I väntan på kvällens uppträdande kördes Gäri(s)eoke (karaoke med kvinnliga artister) på stora scenen. En favorit var det avslutande numret till Spice Girls’ Wannabe. Här lärde jag mig något nytt. Vem visste att texten löd: ”slam your body down and wind it all around”? Inte jag.

Kvällens grand finale var Bianca och Tiffany Kronlöf tillsammans med Thom Gisslén. Detta var fruktansvärt roligt samtidigt som allvaret hela tiden var närvarande i de smarta skämten. Showen var en mix av musik, stand-up och sketcher. Sångerna kunde kännas igen ifrån deras program Full Patte samtidigt som många skämt verkade improviseras där och då. När föreställningen var slut jublade publiken och jag inser att jag har hittat det perfekta soundtracket till tentaplugget nästa vecka.