Nu är årets Biljetten-stipendium utlyst

- in Nyheter
@Lundagård

Lekfullhet, mod och briljans. Tack vare detta fick en Lundagårdsmedarbetare en resa till Budapest förra året. I år får Biljetten-stipendiaten en resa till Riga.

Marko Wramén var chefredaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 1994. Foto: Privat
Marko Wramén var chefredaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 1994.
Foto: Anna W Thorbjörnsson

Marko T. Wramén, som är född och uppvuxen i Malmö, var tidningen Lundagårds redaktör 1994. Den frilansade journalisten är instiftare till Biljetten, stipendiet för Lundagårdsmedarbetare som ska uppmuntra till lekfullhet, mod och briljans.

Det var när Marko pluggade journalistik vid Göteborgs universitet som han uppmärksammade det ideella arbetet som flera människor ägnade sig åt, och hur dessa la ner mycket tid och hårt arbete på detta.
– Jag kunde inte ge något tillbaka då, men jag tänkte ändå tanken att ”om jag har några stålar över i framtiden, då ska jag ge tillbaka”. Några år senare tänkte jag att det var ju en bra idé, och att Lundagård vore en perfekt organisation att uppmärksamma det ideella arbetet på, säger han.

Genom stipendiet får Marko möjligheten att ge tillbaka till dem som arbetar hårt och frivilligt. Tanken är att stipendiet ska motivera Lundagårds medarbetare i sitt ideella arbete.

Kriterierna för att kunna erhålla stipendiet Biljetten är att Lundagårdsmedarbetaren i sitt arbete ska våga sticka ut, våga vara annorlunda men ändå kunna göra ett bra och intressant jobb. Stipendiet ska uppmuntra till lekfullhet, mod och briljans, och alla medarbetare på tidningen får söka.
– Det spelar ingen roll om man är skribent, fotograf eller illustratör, bara du vågar vara modig och lekfull i ditt arbete. Jag tror att Lundagård är en bra miljö för att kunna utöva detta, säger Marko Wramén.

Förra året tilldelades skribenten Marcus Bornlid Lessur stipendiet. Hans ödmjukhet och humoristiska ton gav honom en uppskattad resa till Budapest.
– Det känns ju härligt att vara både humoristisk och ödmjuk. Det gläder mig, säger han.

Årets mottagare av Biljetten får en resa till Riga, ett resmål Marko motiverar på följande sätt:

”Högintressant med tanke på oron för Natos och EUs försvagning i samband med Trump och anti-EU-vindar i Frankrike, Tyskland och UK, och Rysslands revanschism.”

Så här söker du Biljetten:

  • Krav: Du är medarbetare på Lundagård och har gjort jobb det senaste året.
  • Gör: Skriv ett personligt brev där du motiverar hur ditt arbete motsvarar lekfullhet, mod och briljans. Bifoga exempel på jobb och beskriv situationer där du tycker att detta syns.
  • Ansökan: Skicka in ansökan till lundagard@lundagard.se senast söndag 23 april.