Bästa musiken att lyssna på när du…

Kulturredaktionen väljer vilka låtar du kan lyssna på när du failat tentan, ligger bakis hemma efter gårdagens partaj eller fått med ditt senaste ragg hem. 

Foto: Lize Ogun

To watch boys to
Tinningarna dunkar och solljuset träffar dig i ansiktet för första gången på länge. Du behöver någonting bitterljuvt. Lana Del Reys kraftfulla röst och mjuka melodier för tankarna till cabrioletturer i amerikanska södern, vind i håret och burkläsk. ”Music To Watch Boys To” är mitt förstahandsval.

Kärlek & affektion
Dagen är äntligen här. Personen du har spanat in sedan kursstart sitter på din sängkant och pillar nervöst på en öletikett. Jag vågar nästan garantera att Rihanna och Futures ”Loveeeeeee Song” tar situationen åt det håll du önskar. Om det inte funkar vet jag inte vad som skulle göra det.

Vendela Källmark

 

 

Foto: Lukas J. Herbes

Old in just one day
Att få underkänt på en tenta är som att åldras hundra år på en enda dag. Om Broder Daniel lärde mig att som tonåring slå tillbaka mot fjortisarna, så har bandet som vuxen lärt mig att akademin är ett monster jag kan besegra. Även om det skulle ta mig tre omtentor så vet jag att med hjälp av Broder Daniel kan jag knocka tentasvaren till ett G.

Hädanefter
Varje gång jag sitter hukandes över toaletten tänker jag: ALDRIG MER! och skriksjunger texten till Veronica Maggios Hädanefter. ”Jag ska sluta leta efter kaos eller fylla. Hädanefter tänker jag efter, hädanefter ska jag vara bra”. Men jag lär mig aldrig av mina misstag och veckan därpå är jag där igen. Denna låt fungerar som en bra påminnelse.

Fever
La Lupes sensuella röst gör att man kan förföra på ett sätt man aldrig trodde var möjligt. ”When you put your arms around me, I get a fever that’s so hard to bear, you give me fever when you kiss me, fever when you hold me tight”. Se där, är det Bambi på hal is? Nej, det är ditt nästa ragg som är alldeles knäsvag av dina dans-moves.

Sofia Esfandi

 

70-talsdröm
Underkänt på tentan. Förhoppningen om ett G ersätts av avgrundsdjup oro. Samtidigt nalkas det festligheter i goda kurskamraters lag – och det finns ju alltid omtentor. Dansa dig fram till din närmaste studentpub längs kullerstenarna till Bowies episkt peppiga Moonage Daydream. Party like it’s the 70’s.

Ipren + the doors
Ännu en bakissöndag – misströsta inte. Ta en Ipren, sätt på The End av The Doors, försätt dig långsamt i trans och glöm bort din huvudvärk. Låt det lugna tempot i samspel med de psykedeliska inslagen kittla din fantasi. När det 12 minuter långa mästerverket är slut kommer ångesten att ha lättat.

Stalkerlåten
Du har äntligen lyckats få hem din crush som du stalkat på instagram i månader. Gör den genererade atmosfären lite mer avslappnad genom att bonda över en ny musikalisk förälskelse. Ge de mångfacetterade The Brian Jonestown Massacre en chans. Börja gärna med den fängslande och sensuella Anemone.

Agata Janczewska