Bali (M): Sverige sviker flyktingkvinnor

- in Nyheter

Målet med Sveriges generösa flyktingmottagande har varit att hjälpa människor i nöd. Men är den svenska flykting- och integrationspolitiken verkligen så humanistisk som den skulle kunna vara? Inte om man frågar den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. I går talade han i Lund under rubriken ”Integration och arbete”.

Svensk integrationspolitik ligger alltid steget efter. Det menar Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, som talade för den borgerliga studentföreningen Ateneum på tisdagskvällen. Till vardags arbetar Bali med integrationsfrågor i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
– Arbetskraftsinvandrarna på 60- och 70-talet integrerades automatiskt. De fick direkt jobb i industrin, lärde sig språket på arbetsplatsen och fick kontakter där, säger Hanif Bali.

Men Sverige försökte fortsätta tillämpa samma integrationsmetoder, även på 80-talet när arbetsmarknaden hade förändrats. Efter den iranska revolutionen 1979 kom en grupp flyktingar som till stor del var högutbildade – ändå fastnade många i fattigdom och kriminalitet. Så var det inte alls i till exempel USA, där iranska invandrare snart tjänade fem gånger mer än medianamerikanen. Förklaringen är enligt Bali att det svenska bidragssystemet skapade incitament att inte arbeta vilket gjorde människor passiva.
– Som tur är ärvde andra generationens iranier sina föräldrars medelklassvärderingar och kämpade hårt i skolan. I dag är iranier kraftigt överrepresenterade i alla ”positiva” sammanhang. Till exempel i riksdagen. Och på Karolinska institutet, där klarar du dig på persiska, säger Hanif Bali, som själv är född i Iran.

Missgynnar kvinnor
När alliansregeringen kom till makten 2006 ville de borgerliga partierna enligt Hanif Bali reformera bidragssystemen så att det skulle bli mer lönsamt att arbeta jämfört med att försörja sig på bidrag.

Tyvärr låg man återigen steget efter och den tekniska utvecklingen hade gjort att det inte längre bara var iransk medelklass som kunde ta sig till Sverige. Nu kunde i princip vem som helst få kontakt med en flyktingsmugglare via Facebook och låna pengar till den riskfyllda resan till Sverige av en lånehaj. Dessutom började antalet flyktingar snabbt öka drastiskt.
– Det är omöjligt att ta sig till Sverige lagligt från tillexempel Afghanistan, men om du väl kommer hit prövar vi om du får stanna. Vem är det då som kan ta sig hit? Jo, välfungerande män. Det finns i och för sig en del ensamkommande flickor. De gör nästan alltid abort när de kommit hit. Anledningen är att alla blir våldtagna på den livsfarliga resan. Jo, jag menar faktiskt alla. Och det här uppmuntrar den svenska flyktingpolitiken. Jag förstår inte hur detta inte kan vara en feministisk kampfråga, säger Hanif Bali.

Sverige borde införa ett kvotflyktingsystem, menar Hanif Bali, där Sverige kommer till flyktingarna snarare än tvärtom. Det vore billigare för staten, säkrare för flyktingarna och dessutom skulle Sverige då kunna välja att hjälpa utsatta kvinnor och barn och inte bara starka män som klarar resan över Medelhavet. Asylprövningen skulle vara klar redan innan flyktingarna kom till Sverige och genom att redan på förhand kvotera ut flyktingarna mellan kommunerna skulle de ojämna bördorna mellan kommunerna kunna jämnas ut.

Vill införa skolplikt
Ett annat av Hanif Balis förslag är skolplikt för nyanlända. Om vi kräver en viss utbildningsnivå hos våra barn, av omsorg om deras framtid, borde vi göra samma sak för nyanlända, menar han. De nyanlända har rätt att kunna orientera sig hjälpligt i samhället. Och en skolplikt skulle särskilt gynna kvinnor.
– För många nyanlända kvinnor skulle utbildning bli en frigörelse. Att lyfta kvinnors utbildningsnivå är det mest effektiva sättet att lyfta ett land. Tyvärr tar många av dem för givet att de inte ska utbilda sig eller arbeta, utan vara hemma med barnen, säger Hanif Bali.

För de borgerliga partierna, inte minst Moderaterna, har sänkta ingångslöner varit det kanske främsta konkreta integrationsförslaget. Hanif Bali menar dock att detta knappast är någon mirakelkur.
– Om vi sänker bidragen så mycket att människor kommer att ta jobben med de här låga lönerna, kommer vi att få sociala motsättningar vi inte ens kan föreställa oss. De är normala i Rio de Janeiro, men jag tror inte den svenska väljaren är redo för dem. Kom ihåg att redan i dag brinner bilar i utanförskapsområdena. Om inte anständiga partier kommer med trovärdiga integrationslösningar kommer väljarna att rösta på fascister som säger ”ut med allihop”. Det är det vi måste förhindra, säger Hanif Bali.