Lunds universitet söker ny prorektor

- in Nyheter
@Tindra Englund

Då den nuvarande prorektorn Eva Wiberg blivit föreslagen som rektor för Göteborgs universitet är Lunds universitet nu på jakt efter en ny.  Enligt planen ska den nya prorektorn tillträda sin tjänst redan den 1 juli 2017. 

Både studenter och anställda vid Lunds universitet har möjlighet att nominera lämpliga kandidater och studentrepresentanterna är delaktiga i hela processen.
– Vi är med i all beredande process av det här och även representerade i alla beredande organ, säger Björn Sanders, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus).

Lus hoppas att universitetet ska fortsätta satsa tydligt på grundutbildningen genom att ge ansvaret till den ena i rektorsparet. Därför vill de gärna se en kandidat med ett intresse för utbildningsfrågor.
– Eva Wiberg har haft en väldigt tydlig profil mot utbildningsfrågor och har alltid varit öppen för att lyssna på oss studenter. Nu när hon går vidare till Göteborgs universitet vill vi att hennes efterträdare följer i hennes fotspår så att universitet fortsätter sätta utbildning och studenter främst, säger Jacob Adamowicz, studenternas talesperson i universitetskollegiet.

Lunds nio studentkårer har  utifrån detta enats om de fem viktigaste egenskaperna hos en framtida prorektor:

  •  En prorektor ska ha en god förståelse för studentinflytande, dess förutsättningar och dess roll som kvalitetsfaktor i all verksamhet som berör utbildning eller studenters situation.
  •  En prorektor ska ha en god förståelse och intresse för grundutbildning, dess utmaningar och utvecklingspotential.
  •  En prorektor ska vara ett komplement till nuvarande ledning i universitetet.
  •  En prorektor ska vara en god ledare med ett sinne för och erfarenhet av både strategiskt och systematiskt arbete.
  •  En prorektor ska ha en god förmåga och erfarenhet av arbete med frågor om jämställdhet och mångfald.

Om du som student vill nominera en lämplig kandidat så mejlar du Lus ordförande Björn Sanders.

– Vi får in nomineringar huvudsakligen från folk som är kåraktiva men vi har öppet för nomineringar från vilken student som helst, säger Björn Sanders, ordförande för Lus.

Sista dagen för att anmäla intresse för tjänsten alternativt att nominera någon för tjänsten är den 17 april och den nya prorektorn utses av universitetsstyrelsen den 16 juni.