Studentafton gästas av porrstjärna

- in Nyheter
@Tindra Englund

Den tredje maj kommer temat för studentafton att vara ”Fuck Jantelagen” och kvällens gäst är porrstjärnan Puma Swede, eller Johanna Jussinniemi som hon egentligen heter.

Hallå där Louise Oscarsson, förman för studentafton…

 

Louise Oscarsson. Foto: privat.

Vad förväntar ni er av aftonen?
–  Vi förväntar oss att kan erbjuda både Lunds studenter och allmänheten ett samtal från en offentlig person som vanligtvis inte ges något utrymme i den akademiska världen.

Varför har ni valt att bjuda in Puma Swede som gäst?
–  Studentaftons roll och vision är att vi ska ha ett brett spektra av åsikter. Oavsett bakgrund, religiös tillhörighet eller politisk åskådning. Vårt syfte är att värna om yttrandefrihet och det fria ordet.

På vilket sätt gör inbjudan av Puma Swede detta?
– Hon sticker ut från andra offentliga personer i Sverige och hon gör karriär inom en bransch som inte så många har inblick i.  Därför är hennes historia väldigt intressant och hon har inte getts så mycket utrymme hittills.

– Vi är väldigt medvetna om att det är en väldigt kontroversiell gäst men Studentafton har en historia av att bjuda in kontroversiella gäster. För att uppfylla vår roll i Lund bör och ska vi bjuda in människor med åsikter och bakgrunder från ett brett spektra.

Hur kommer det sig att ni valt ”Fuck jantelagen” som tema?
– Det är en överenskommelse med gästen, men vi tycker att det passar eftersom Puma Swede valt att gå en väg som inte är så vanlig i Sverige. Dessutom är det en väg som upprör väldigt många. Hennes branch har skapat många debatter, och väcker väldigt mycket känslor hos människor.

Har studentafton tidigare haft en porrstjärna som gäst eller är det första gången?
Vi hade Cicciolina som gäst år 2004. Men hon var ju också italiensk politiker och konstnär och alltså inte enbart porrstjärna.

Anser ni att studentafton stöttar porrindustrin genom att bjuda in en porrstjärna som talare?
– Nej, vi uppmuntrar inte till någon typ av bransch eller någon typ av åsikt, precis lika lite som vi tar ställning till när vi bjuder in partiledare från partier som sitter i svenska riksdagen. Vi vill även påminna om att det ges utrymme till en 30 minuter lång frågestund i slutet där då alla har en möjlighet att ställa frågor.

___________________________________________________________________________________________________

Puma Swede

  •  Svensk porrskådespelerska som vid 23 års ålder blev glamourmodell och sedermera flyttade till Los Angeles för att börja arbeta inom porrbranschen.
  • Har medverkat i över 150 filmer och är idag en av världens mest kända porrskådespelerskor.
  • År 2012 gav hon ut självbiografin ”Mitt liv som porrstjärna.”, i vilken hon ocensurerat ger en närgående bild av sitt liv. I boken ifrågasätter hon även samhällets sexnormer med frågor som ”Varför kan en tjej inte ha många olika partner och en omättlig aptit på kravlöst sex utan att betraktas som störd?” och ”Varför stämplas kvinnliga porrskådisar per automatik som hjälplösa offer?”.
  • Studentaftonen äger rum den tredje maj 2017 kl. 19.00 i konsertsalen i Lunds Stadshall.