Rörelse blir skulptur

- in Kultur & Nöje

Får sprayade i rosa och tåg mitt i skogen. I Wanås skulpturparks nya utställning ”SculptureMotion” får skulpturer liv, på riktigt.

Vinden susar genom träden och löven kastas fram och tillbaka. Plötsligt dyker en tågvagn upp mitt i skogen, sprayad med abstrakta tankar i svart. Train of thoughts av Carolina Falkholt är ett av verken som kommit till Wanås Skulpturpark i utställningen ”SculptureMotion” som visas hela sommaren.
– Alla de nya verken handlar om rörelse, både fysisk rörelse och som att människor samlas i en rörelse, säger Kajsa Rolfsson, entré- och butiksansvarig.

Wanås Skulpturpark grundades 1987 och har årligen 75 000 besökare. I början fokuserade parken på nordiska och amerikanska konstnärer, men har sedan dess breddat sig internationellt, och omkring 300 konstnärer har ställt ut i parken. Bland de 70 permanenta verken finns bland andra konstnären Yoko Ono representerad.

Utställningens mål är att utmana vad en skulptur kan vara. Ofta förknippas skulpturer med ett massivt tillhugget stenblock, men så är inte alltid fallet. I If the People have No Bread Let Them Eat Cake, av Henrik Plenge Jakobsen, är levande rosa får skulpturerna.

Det är inte bara levande djur som utgör skulpturer, även besökarna blir en del av konstverken. Koreografen William Forsythe har installerat flera konstverk i parken som involverar besökarna. I ett av dem låter han besökaren dansa igenom ett rum fyllt av tyngder hängda över golvet.

Parken är stor och det finns många fler konstverk och skulpturer, som lika ofta involverar ljud och rörelse som bild. Vissa skulpturer blir till liv genom att en grupp agerar tillsammans, det kan alltså vara fördel att åka flera stycken, och räkna med att tillbringa flera timmar i parken.

”SculptureMotion” är öppen fram till 5 november, alla dagar 8.00 – 19.00.
Dagsbiljett student: 120kr
Dagsbiljett vuxen: 140kr
Fri entré under 18 år.