Sommarminnena du vill ha…

Terminen närmar sig sitt slut, vilket betyder en paus från plugg och tentaångest, men också startskottet för att skaffa bestående sommarminnen. Lundagårds kulturredaktion tipsar om sommarupplevelserna du inte får missa. 

Strosa dig mätt
Ät, drick, gå! Att vägen till någons hjärta går via magen är ganska vedertaget. Att vägen till stadens hjärta går genom maten vet desto färre om. Planeras en stadsresa i sommar, boka in en Food Tour. Konceptet är enkelt; guidade turer till stadens läckraste restauranger. Svält dig dagen innan för maxad upplevelse.

Ute är inne
Jämtländsk jazz i industrimiljö, utomhusbio i en park, modern dans på torget eller varför inte en vokalgrupp som sjunger Beppe Volgers? Sommarscen Malmö arrangerar för tolfte säsongen i rad över 160 föreställningar runtomkring i Malmö. Gemensamma nämnare är två: utomhus och fri entré. Datum: 17/6-10/8.

Simon Appelqvist

 

 

Distortion

Foto: Lize Ogun

Dansk gatufest när den är som bäst! Distortion började som en liten elektronisk gratisfestival men har nu växt och blivit en av försommarens höjdpunkter. Det finns fortfarande gratis-spelningar men för en liten peng ökar utbudet. Åk dit mellan 31/5- 2/6 och se Köpenhamn från sin bästa sida!

Color Obstacle Rush
För er som bor i Skåne på heltid: Den 1 juli är det dags för Color Obstacle Rush i Jägersro i Malmö. Vanliga lopp kan vara ganska trista, men här finns det flera distraktioner. Låter det inte som en slags barndomsdröm att bli färgbombad samtidigt som du springer över en massa hinder? Oömma kläder rekommenderas.

Little Jinder i Öregrund
Öregrund är en av Östersjöns ädlaste pärla. Många Upplandsbor firar sommarledigheten i denna gemytliga hamnstad. Den 2 augusti gästar Sveriges (världens?) coolaste Little Jinder. På med er coolaste sommaroutfit och avsluta kvällen på de solvarma klipporna.

Vendela Källmark

 

Konst och natur
Beläget inkilat mellan hav och skärgårdsklippor tar Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn konsten till naturen på samma sätt som naturen alltid tagits till konsten. Efter en middag med vacker utsikt bor man med fördel även en natt i en av de kubformade ateljéerna, praktiskt taget hängande över havsytan.

Hyra ett torp
Byt korridorsrummet mot ett ännu mindre soldattorp, bada i en närliggande sjö, läs böcker och spana efter tiden som långsamt flyter förbi. Att det är tråkigt är poängen. När du är tillbaka för en ny termin i Lund kommer du inte bara att avundas Proust och hans liv på landet, utan också haft tid att läsa honom.

Skärgårdsfestival
Det finns få saker som är bättre än kultur i skärgården. Festivalen PLX på Tjärö i Karlshamn blandar elektronisk musik och abstrakta konstinstallationer med Blekinges lummiga arkipelag. Allt på solvarma klippor under bar himmel. Helst ska man segla dit i egen båt, men då ska man å andra sidan även segla hem den igen.

Viktor Emanuelsson