Lista: 8 saker du kan göra om du stannar i Skåne i sommar

- in Lundagård testar

Har du hört från alla vännerna att Lund kommer vara helt dött över sommarmånaderna och fruktar tomheten som väntar? Oroa dig inte, om deras berättelser besannas finns det massor att upptäcka runt om i Skåne bara en bussresa bort.

1. Vindsurfing i Lomma
Sol och strand är två klassiska ord som kan beskriva en perfekt sommardag. Ibland blir man dock trött på det gamla vanliga, att bara ligga och gassa i solen och titta på det lite för kalla svenska havsvattnet. Hyr då en vindsurfingbräda och ta dig an vågorna nån timme som omväxling! Om du verkligen vill lära dig vindsurfingens konst erbjuds det även flera kurser under sommaren för nybörjare.

2. Stapelbäddsparken
Vare sig du är en van skateboardåkare eller inte är Stapelbäddsparken i Malmö värd ett besök. Förutom norra Europas största utomhusskatepark finns där boulderpark (klätterklippor) och en rollerderbybana. Dessutom anordnas konserter, utomhusbio, festivaler och rollerderbytävlingar i parken under sommarmånaderna. En aktivitetspark med något för alla, och när man ändå är i Västra Hamnen kan man ta en promenad och studera områdets kända arkitektur, inte minst Sveriges högsta bostadshus Turning Torso.

3. Fotevikens museum
Besök friluftsmuseet Foteviken och se hur det var att leva under vikingatiden. Prata med stadens invånare, se och lär mer om vår historia och om du lyckas pricka in det, besök marknaden den 26 juni till 2 juli. Där kommer det anordnas tävlingar och lekar genomförda på samma sätt som på vikingarnas tid och man kan få prova på olika hantverk såsom smide, brickbandsvävning och vikingatida matlagning. För den som verkligen är intresserad av att prova på att leva som viking tar Foteviken dessutom varje år in några studenter på sommarpraktik som får lära sig allt från att ta hand om djuren till vikingatida hantverkskonster.

4. Skanör-Falsterbo strand
Innan du tröttnat på sommarens klassiska aktiviteter, sola, bada och äta glass, bör minst en dag gå till att njuta av den sällsynta skånska värmen. Åk då till Skanör-Falsterbo för att hänga på de långa natursköna strandremsorna. Ta med en frisbee, spela volleyboll, bunkra upp med böcker i solen och ät så mycket glass du kan mellan de mer eller mindre avkylande havsdoppen, det är ju trots allt sommar.

5. Paddla kanot
En tur längs Rönne å där man kan njuta av naturen och höra vattnets kluckande mot kanotens sidor, på vilket bättre sätt kan en fin sommardag avnjutas? Vill du bort från stadens oväsen och ut i naturen, prova att hyra kanoter med några vänner och ta en paddeltur. Ett tips är att ta med picknick och äta på någon mysig ö eller vik som ni kommer förbi. Det finns flera ställen som hyr ut kanoter längs hela ån samt Ringsjön. Med kollektivtrafik kan man enkelt ta sig hela vägen till Stockamöllas kanotcentral.

6. Treewalker i Löddeköpinge
Har du alltid velat känna dig som Tarzan som svingar sig i lianerna uppe bland trädens toppar? Besök höghöjdsbanan Treewalker, en hinderbana bland träden där det går ut på att ta sig från plattform till plattform genom att bland annat åka ziplines, balansera på stockar och klättra i nät. Det finns sju banor på olika nivåer och givetvis görs allt i en sele så att man kan känna sig säker även om man inte fötts med Tarzans smidighet.

7. Smygehuk
Det är inte många som kan säga att de har besökt Sveriges nordligaste punkt och inte den sydligaste heller för den delen. Ta därför en dagstur till Smygehuk, Sveriges sydligaste udde! Försök se över till Danmark, besök fyren, den charmiga småbåtshamnen och de gamla kalkugnarna. Smygehuk har en kalkrik jord vilket ger platsen ett unikt växt- och djurliv och om du har tur kan du även hitta fossil från förstenade sjöborrar att ta med hem. Inte nog med att du då kan skryta med att du har besökt Sveriges sydligaste punkt, utan du har även hittat din alldeles egna förhistoriska lämning.   

8. Ales stenar
De 59 stenar som bildar skeppssättningen Ales stenar har av Ystads kommun kallats en av norra Europas vackraste fornlämningar. Redan 1515 nämns stenarna i en förteckning över Lunds stifts jordar och dess historia slutar inte där. Var kulturell för en dag och ta dig till Kåseberga för att se denna fornlämning, havet och det lilla fiskeläget som byggts upp där. Om du har tid för en heldagstur  åk över till Sandhammaren, utnämnd av Magasinet Skåne till världens största sandlåda med kritvit finkornig sand. Ta en promenad i dess annorlunda natur där kritvit sandstrand blandas med tall- och ekskog.