I Istanbul är katterna mästare över livet

- in Kultur, Recension

Om du gillar kattfilmer på youtube borde du tilltalas av denna 79 minuter långa dokumentär om katter. Men det är inte säkert. Filmen Kedi ger en djupare bild av katters liv än vad vi är vana vid.  Långt ifrån internets kortfilmer på katter som gör tokiga saker.

Foto: Lucky Dogs

Katter, katter och mer katter. I miljonstaden Istanbul verkar det bo miljontals katter. I dokumentären Kedi skildras gatukatter i Istanbul där katterna har blivit en del av staden och invånarnas liv.

Lika mycket som Kedi handlar om katter så handlar den om de människor som tar hand om dem. Genom berättelser från fiskare, bagare, försäljare och café ägare runt om i Istanbul lär man känna katterna, deras personligheter och egenheter.

Människorna i filmen reflekterar över livets små och stora frågor genom att prata om sin relation till katterna. Invånarna i staden känner av olika anledningar ett kollektivt ansvar för att ta hand om djuren. De sätter ut mat och vatten och en man förklarar att han har löpande räkningar hos olika veterinärkliniker.

I dokumentären beskrivs katterna som en mästare av livet. De njuter av det och kompromissar inte med sin tillvaro. De tar sig alltid fram, har nio liv och landar på alla fyra,

”Inte som vi människor som landar på två ben och bryts som kvistar”, sägen en invånare i Istanbul.

Människornas berättelser om katterna tar ibland över lite för mycket. Istället för att höra en man berätta om en katts revir skulle det varit intressant att med hjälp av en kamera eller kartor få se hur katterna rör sig. Det är trots allt vad katter gör när vi människor inte ser som är mest intressant. Detta kompenseras dock med fantastiskt skarpa närbilder på katter kombinerat med imponerande miljöbilder från Istanbul.

Foto: Lucky Dogs

Kedi är en mer än en kattfilm. Det här är en berättelse om en stad sedd genom katterna och människornas liv runtomkring dem. 

KEDI

Biopremiär:  4 augusti 2017
Regi: Ceyda Torun
Genre: Dokumentär
Land: Turkiet
Längd:  79 min

Visas på:
Lund: Kino
Malmö: Panora och Spegeln