Lundastudenter leder redaktion i Malmö

- in Nyheter, Studentliv

Under en förmiddag följde Lundagård med Celia Boltes och Elin Wieslander, två journaliststudenter ifrån Lunds Universitet, på deras sommarjobb. I sommar har de jobbat som redaktörer inom ”Ung i Malmö” där cirka 30 högstadieungdomar från Malmö har fått jobba som journalister i sommar. 

– Ungdomspraktikanterna jobbar i tre veckor. Vi inleder med en veckas intensivkurs i journalistik där vi går igenom alltifrån intervjuteknik till källkritik. De resterande två veckorna är aktivt arbete. Min och Celias uppgift är att vara redaktörer för själva hemsidan ungimalmo.se och att handleda ungdomarna, säger Elin Wieslander, journaliststudent vid Lunds Universitet.

Enligt Ola Isaksson, universitetsadjunkt på Journalistutbildningen vid Lunds universitet, tillför projektet mycket till utbildningen. Projektet ger möjlighet att sprida kunskap och skapa ett intresse för journalistik.

– Vi ser att det finns ett stort intresse från både privata och offentliga aktörer att veta mer om hur man gör journalistik. Där vill vi vara med och bidra med vad vi kan, säger Ola Isaksson.

Ola Isaksson har tillsammans med Andreas Mattsson, programansvarig på Journalistutbildningen, verkat som mentorer för Elin och Celia.

– Under dessa veckor har jag lärt mig sjukt mycket. Bland annat om hur vi som jobbar med journalistik kan nå ut till olika målgrupper så som ungdomar, säger Ola Isaksson.

Morgonmöte på Ung i Malmö redaktionen. Foto: Simon Appelqvist

Varje dag på ungdomsredaktionen inleds med ett morgonmöte och avslutas med ett eftermiddagsmöte. Tiden emellan är mycket upp till ungdomarna själva då de utformar sina egna projekt. Klockan nio drar morgonmötet igång och under ledning av Elin Wieslander och Celia Boltes berättar var och en vad de jobbar med och vad som planeras för dagen. Ungdomarna är mellan 13 till 15 år och skriver artiklar om alltifrån tryggheten i Malmö till vad Malmöfestivalen erbjuder ungdomar. Tillsammans har de skapat plattformen ungimalmo.se där man kan höra röster från de ungas Malmö.

Elin Wieslander och Celia Boltes blev i våras rekryterade till projektet och är under sommaren anställda av Malmö stad.

Båda två är väldigt nöjda med vad projektet har tillfört deras utbildning.

– Det har gett helt otroligt mycket säger, säger Elin Wieslander. I och med att man får hålla en intensivkurs i journalistik och får leda en redaktion gör det att man påminns om det man själv lärt sig.

– Nu har vi ju arbetslivserfarenhet av att ha jobbat som redaktörer. Jag personligen skulle gärna använda mig av denna erfarenheten i mitt framtida yrkesliv eftersom jag i framtiden vill arbeta med demokratiutveckling, säger Celia Boltes, journaliststudent vid Lunds Universitet.

De tycker att de haft stor hjälp av både den praktiska och teoretiska delen av journalistutbildningen.

– Jag tycker att det har varit en skitbra mix mellan teoretiska och praktiska moment på journalistutbildningen och som journalist tycket jag att det är en viktig grund att ha med sig att kunna problematisera till exempel representativitet i medier, säger Celia Boltes.

Adnana Jaganjac och Josra Safi Naser, två av ungdomarna på redaktionen, jobbar för tillfället på en

artikel om hur musik påverkar unga fysiskt och psykiskt. Båda är överens om att det har varit roligast att gå ut och intervjua människor och att ha friheten att själva bestämma sitt arbete.

– Jag har lärt mig hur man bara kan gå fram till en vanlig människa och starta en diskussion. Det är mycket enklare nu, jag har lärt mig hur man ska börja, säger Josra.

– Jag har lärt mig intervjua människor vilket jag inte kunde innan, säger Adnana.

Adnana Jaganjac och Josra Safi Naser jobbar i sommar på redaktionen Ung i Malmö. Foto: Simon Appelqvist

Celia Boltes, Elin Wieslander och Ola Isaksson ser gärna att projektet lever vidare i någon form.

– Vårt syfte var att skapa ett intresse bland ungdomar för journalistiska metoder och höja röster ifrån unga som annars inte får ta så mycket plats och det har vi lyckats med. Det är vi väldigt stolta och nöjda över, säger Celia Boltes.

Fakta om Ung i Malmö:

Ung i Malmö drivs av Malmö stad i samarbete med Journalistutbildningen vid Lunds Universitet och finansieras av den statliga sommarlovssatsningen som administreras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I år är första gången som Ung i Malmö går av stapeln.