Sylvia Schwaag Serger ny prorektor

- in Nyheter

Sylvia Schwaag Serger blir ny prorektor för Lunds universitet. Det meddelade rektorn idag efter att universitetsstyrelsen suttit i möte och beslutat i frågan.

–Jag är glad och tacksam att någon med Sylvias bakgrund och erfarenhet vill kandidera till detta uppdraget, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

Sylvia Schwaag Serger är adjungerad professor vid Ekonomihögskolan i Lund och arbetar idag även på den statliga innovationsmyndigheten Vinnova som internationellt ansvarig.

Det är första gången en kandidat utifrån rekryteras till uppdraget som prorektor.
– Man måste vara öppen för rekrytering utifrån även om det är okänt vatten för oss, säger  Torbjörn von Schantz.

Universitetskollegiet har tidigare riktat kritik mot prorektorsprocessen. Bland annat uttrycker de i en skrivelse till universitetsstyrelsen sitt missnöje med att endast ha kunnat ta ställning till en kandidat och föreslår att en analysgrupp tillsätts som kan göra en genomlysning av processen.
–Från styrelsens sida välkomnar vi kritiken. Jag kommer ha möte och diskutera med universitetskollegiet om hur vi kan gå vidare angående detta, säger Jonas Hafström, universitetsstyrelsens ordförande.

I universitetsstyrelsen finns även studenter representerade och en utav dem som deltog på mötet under eftermiddagen idag var Martin Hansen, ordförande för Lunds universitets studentkårer.
–Vi är glada att Sylvia Schwaag Serger utsetts till prorektor. Hon kommer komplettera Torbjörn von Schantz bra och de tillsammans kommer att göra ett bra jobb att föra Lunds universitet framåt, säger Martin Hansen.