DEBATT: Ska Sverige bli som USA?

- in Debatt
@Lundagård

Philip Norrman, ordförande Studentföreningen Ateneum, skriver i en debattartikel till Lundagård den 1 november 2017 om att akademin måste få vara en plats där en mångfald av åsikter ryms. Han varnar för att Sverige ska anamma en intolerant stämning bland studenter som Philip Norrman menar länge varit tydlig i USA. 

I tisdags lanserade Studentafton sin kommande talare: Alexander Bard. För många mest känd som domare i Idol och medlem i bandet BWO, men har den senaste veckan uppmärksammats för sin kritik mot kampanjen #metoo. Studentafton har en historia av bjuda in kontroversiella talare, bland annat bjöd man 2013 in Jimmie Åkesson. Bard var redan bokad när han uttalande sig om kampanjen.

Men bara minuter efter de släppt nyheten började kritiken att hagla. Genom att bjuda in honom legitimerar man rasism och sexism, menade en del på. Andra menade på att Bards medverkan skulle bli början på en farlig utveckling som öppnar upp för att framtida talare kan bli Kent Ekeroth, Bashar al-Assad eller Anders Breivik.

För någon vecka sedan fick en högljud skara aktivister sina krav tillgodosedda genom att ett föredrag med journalisten Joakim Lamotte ställdes in. Lamotte skulle ha talat inför en grupp elever på Gislaveds gymnasium under en temadag om värdegrund. Han meddelade sedan att han i fortsättningen skulle sluta att föreläsa på grund av händelsen.

Den här trenden har länge varit tydlig i USA. En händelse i våras som kanske markerade kulmen på detta var när den konservativa statsvetaren Charles Murray höll ett föredrag på Middelburry College i Vermont.

Murray blev för ett antal år sedan kontroversiell i samband med boken Bell Curve, i vilken han bland annat diskuterar skillnad i intelligenskvot (IQ) mellan olika etniska grupper. Under föredraget stormade en grupp studenter scenen. Murray klarade sig oskadd medan hans samtalspartner Allison Stranger fick föras till sjukhus efter att en student tagit strypgrepp på henne.

Att det råder en intolerant inställning bland amerikanska studenter bekräftas i en undersökning av den oberoende tankesmedjan Brookings Institution. Där uppger hälften av alla tillfrågade studenter att det är okej att verbalt nedrösta en föredragshållare som kan tänkas ha stötande åsikter. Dessutom är en femtedel för att med våld avbryta en föredragshållare som innehar stötande åsikter.

Nu riskerar vi att gå samma öde tillmötes i Sverige. En högljudd minoritet får tysta kontroversiella talare och agera åsiktspolis. Den fria akademin hotas och den förhärskande åsiktskorridoren som nu börjat lätta i den svenska offentligheten riskerar att göra comeback på våra universitet och högskolor.

När samhället i övrigt fått förhålla sig mellan Miljöpartiet och Birgitta Ohlsson måste Akademin, som har en lång tradition av blöta och stöta idéer få vara en plats där en mångfald av åsikter ryms.

Vi kan inte låta Sverige bli som USA.

 

Philip Norrman, ordförande Studentföreningen Ateneum