Idioten spelar Bilbo

- in Krönikor

I veckans krönika försöker idioten lära sig något om sig själv när han konfronteras med draken Smaug och en stressad regissör.

I veckans krönika försöker idioten lära sig något om sig själv när han konfronteras med draken Smaug och en stressad regissör.

Idioten har feber under natten och drömmer att han är skådespelaren Martin Freeman och skall spela Bilbo. De ska tydligen spela in filmen Desolation of Smaug och det i en enda tagning.

Men informationen är otydlig. Regissören från orginalfilmen, Peter Jackson, syns inte till och hela filmen ska istället regisseras av en stressad och nedlåtande statistansvarig.
”En enda tagning…Varför ska ni ta det i en tagning? Filmen är ju 161 minuter lång,” säger idioten frågande till den statistansvariga regissören som hela tiden verkar vara på väg ut till sin bil.

Idioten reflekterar inte över det märkliga i att spela in en redan existerande film utan har fastnat i det problematiska med att spela in ett episkt drama i en fantasivärld i en enda tagning.
”Ja nä om vi ska hinna” stönar den statistansvariga mumlande och verkar röra sig mot parkeringen.
”Men hur ska ni lösa det med draken då?” Undrar idioten men får inget svar.

Det är dålig stämning på inspelningsplatsen och en första tagning verkar ligga långt bort. Filmen ska inte spelas in med en riktig kamera utan med flera mobiltelefoner.

”Med flera mobiltelefoner? Det talar ju mot er ide om en enda tagning” mumlar idioten.
”Jag kan inte stå här och förklara hur teknik fungerar” fräser den statistansvariga regissören samtidigt som han tvingar ner en katt i nån sorts drakkostym.

”I boken om Bilbo…” börjar idioten,
”Vilken bok?” väser regissören med ansvar för statister och glor med tom blick på idioten.
”Skitsamma” säger idioten.

”Jag måste hämta en sak i bilen” säger regissören. Han försvinner och plötsligt är idioten helt ensam så när som på en katt i drakkostym. Idioten tittar på katten och katten tittar tillbaka.
”Är det Smaug du är utklädd till då eller?” frågar idioten
”Nä det här är till en annan grej” svarar katten och verkar leta efter sina bilnycklar.

I vaket tillstånd måste idioten försöka reda ut sin dröm. Tillsammans med dagens första kopp kaffe sitter han och psykoanalyserar sig själv. Han ska spela Bilbo. Vem är Bilbo? Jo en person som ska ut på en lång resa mot sin vilja. Lite som att ta sig an en lång höst av administrativt arbete reflekterar idioten. Allt ska ske i en enda lång tagning och det är bråttom. Att idioten är stressad och att det avspeglas i drömmen förstår han. Att det ska filmas med mobiltelefoner istället för en riktig kamera känns som en metafor för att göra saker halvdant.

Men vem är katten i drakkostym? Idioten googlar ”cat and dragon symbols in psychoanalysis” på sin mobiltelefon och inser snart att detta inte är en dörr han vill öppna. Ibland är en cigarr bara en cigarr eller i det här fallet en katt i drakkostym.