Småland firar branddörr

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

I en veckas tid firar Smålands nation att de fyller 45 år som socialistisk nation samt att de fått en ny branddörr – något de väntat på länge.

–Det är inte helt godkänt ännu, men med den nya branddörren får vi ha 420 personer i vår klubblokal. Tidigare har det varit begränsat till 150, säger Veronica Halling, nationsombud på Smålands nation.

Det är första gången på 18 månader som nationen får släppa in fler än 150 gäster. I och med att klubben kan fyllas återfår nationen en viktig inkomstkälla.

På grund av den nya dörren och att Smålands fyller 45 år som socialistisk nation firas det i en vecka med olika event. Bland annat har de hållit vinylklubben Groove, feministcafét Ronja, en Harry Potter pub och veganskt matcafé.

–Det veganska cafét under måndagen gick över förväntan. Det kom jättemycket folk. Jag tror vi sålde runt 300 hamburgare. Vi brukar ligga på runt 60 sålda portioner annars, säger Veronica Halling.

Enligt Veronica Halling har många nya besökt nationen under jubiléet och flera organisationer och skivbolag har hört av sig om att arrangera konserter och klubbar under våren.

–Jag tycker att jag har kunnat se en markant ökning av besökare denna veckan och att det kommit många nya ansikten. I och med att det kanske kommer nya engagerade kan vi få se mycket kul på Smålands under vårterminen, säger Veronica Halling.

Under fredagen kommer det vara en så kallad ”mash-up klubb” där nationen har slagit ihop några av sina klubbkoncept så som Southside och Run the world. Veckan avslutas imorgon, lördag med Lgbtqia+ klubben Unicorn.