Hyrorna höjs hos AF Bostäder

- in Nyheter

Resultatet av hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och AF Bostäder blev en höjning av hyrorna med 1,5 procent.

Från den 1 januari 2018 kommer AF Bostäders hyror att höjas med 1,5 procent. För en lägenhet med en hyra på 5000 kronor kommer det innebära 75 kronor mer i månaden.

AF Bostäder har tagit fram en modell med exempel på månadshyror före och efter höjningen. Här är exempel för några korridorsrum:

Korridorrum – omöblerat (9 mån) Före höjning Efter höjning Diff
Delphi, 20 kvm 3.356 3.406 50
Sparta, 19 kvm 3.223 3.271 48
Parentesen, 17 kvm 3.134 3.181 47

– Våra förhandlingar med AF Bostäder skiljer sig åt från de andra vi har med till exempel LKF (Lunds kommunala fastighetsbolag reds. anm.). När AF Bostäder höjer hyrorna för samtliga hyresgäster vid årsskiftet så inkluderar det standardförbättringar som gjorts i enskilda lägenheter. Andra fastighetsbolag väljer i stället ofta att höja hyran för den enskilda lägenheten som rustats upp, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och AF Bostäder har pågått under november och december.

–Vad som också är speciellt med AF Bostäder är att det är en stiftelse. Så pengarna stannar kvar i bolaget, och kan användas till upprustning och nyproduktion, säger han.

Nyproduktion och upprustning är också något som AF Bostäder lyfter i sitt pressmeddelande angående uppgörelsen om hyreshöjning.

– De flesta av våra bostäder byggdes under miljonprogrammets dagar då kvantitet ofta gick före kvalitet. Årets uppgörelse gör det möjligt för oss att fortsätta de senaste årens höga och nödvändiga upprustningstakt, säger Henrik Krantz, VD för AF Bostäder.