Global aktivism – Pussy Riot om dagens Ryssland

- in Kultur & Nöje

Det ryska konstkollektivet Pussy Riot fortsätter att engagera. När två av medlemmarna skulle gästa Studentafton under tisdagskvällen tog biljetterna slut snabbt. Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky, pratade om farorna med att vara aktivist i Ryssland.

Salen i Stadshallen är fullsatt. Innan två av medlemmarna ur kollektivet äntrar scenen presenteras de som kämpar för yttrandefriheten. Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky tas emot med stora applåder av publiken.

Ett av de mer minnesvärda ögonblicken sker precis i början av kvällen. Ett videoklipp visas på den stora filmduken i Stadshallen. Publiken får se när Pussy Riot medlemmarna, inklusive Lusine och Alexey, blir nerslagna vid en manifestation under OS i Sotji 2014. Putin-supportrar attackerade gruppen mitt under ett framträdande och slog dem blodiga.

Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky beskriver sig själva som aktivister. Kampen mot Rysslands president Vladimir Putin är kärnan i deras arbete. Det är ett farligt uppdrag de har åtagit sig. De var nära vän med den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov som mördades för tre år sedan. Boris Nemtsov var en högljudd kritiker av Putin och Alexey Knedlyakovsky menar att Boris Nemtsov sköts till döds som en följd av hans kritik. En tyst minut hölls till Nemtsovs minne under kvällen.

Under kvällen diskuterades det mycket om Pussy Riots aktivism och de konsekvenser som den har inneburit för dem. Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky har själva sökt asyl i Sverige för att undgå den ryska regimen och flera av medlemmarna ur kollektivet sitter fängslade.

Trots att de två människorna som sitter på scenen har upplevt dramatiska och stora svårigheter i sin kamp för yttrandefrihet blir samtalet lite haltande.

De har ett svagt stöd bland den ryska befolkningen och många är arga på gruppen för att de stör ordningen. Enligt Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky beror detta på den ryska regimens stora satsningar på propaganda. Lusine Djanyan berättade att den ryska regeringen knappt betalar ut någon pension men satsar miljarder på propaganda.

Foto: Natalia Perez-Phillips

Trots att de två människorna som sitter på scenen har upplevt dramatiska och stora svårigheter i sin kamp för yttrandefrihet blir samtalet lite haltande. Det blir mer en redogörelse än ett insiktsfullt samtal om Rysslands framtid och politik.

Några få gånger under kvällen bränner det till. Som när moderatorn frågar varför de fortsätter med sitt arbete trots alla svårigheter. Pussy Riot medlemmarna berättar då att konst är ett av de mest effektiva verktygen att kämpa med i Ryssland eftersom med den har man makten att skapa nya diskurser. Tyvärr fortsätter de inte att gräva djupare på det ämnet utan de fortsätter istället att prata om att Ryssland är auktoritärt. Något som de flesta är medvetna om.

Kvällens höjdpunkt kommer precis i slutet när deras gemensamma son kommer upp på scenen. Han stjäl showen totalt och river ner gapskratt i publiken när han dirigerar applåderna.

Lusine Djanyan avslutar kvällen med att konstatera att kampen fortsätter för deras barns skull.