Från barneval till general

- in Karneval, Nyheter, Porträttet

Freja Davidsson Bremborg är Lundakarnevalens general 2018. Under en kort men intensiv period är hon frontfigur i Lunds studentliv. Hur är det att axla ett sådant ansvar? 

I en lång korridor på Kemicentrum huserar Karnevalscentralen. Inhysta i små rum sitter de personer som är ansvariga för den traditionsenliga Lundakarnevalen som infaller var fjärde år. Den 18-20 maj förvandlas Lundagårdsparken till ett stort festivalsområde och hundratusentals personer förväntas att delta. Över femtusen ideella medarbetare har skrivit upp sig för att hjälpa till under karnevalen. Det yttersta ansvaret att leda hela spektaklet har fallit på Freja Davidsson Bremborg, även känd som Karnevalsgeneralen.
– Som general är rollen väldigt varierad, jag måste se till att alla perspektiv lyfts och ha en helhetsbild över organisationen. Det kan innebära att leda möten med sektionscheferna men också att sopa upp på Karnevalscentralen, säger hon.

Freja är ingen nykomling när det kommer till Lunds studentliv. Hon har varit aktiv i Var Gladspexarna och under 2014 års karneval var hon vieri-chef  för cirkusen, vilket betyder att hon var ansvarig för att skapa en gemenskap i cirkusgruppen. Kommittén för årets karneval valdes våren 2017 och det var även de som bestämde vem som skulle bli general.

Enligt Freja måste en bra general vara flexibel och beredd på snabba ryck.
– Jag tyckte att jag stämde in på de egenskaper som vi inom kommittén beslutade att en general ska ha. Så jag sökte, berättar hon.

Freja är uppväxt i Lund och har varit på samtliga karnevaler sedan 1998. Hon har fått se alla karnevalens delar, från ”barnevalen” till hur det fungerade bakom kulisserna under 2014. Ett av hennes starkaste minnen är från 2002 då temat var ”ideal”.
– Under fredagen hoppade vi ner i ett hav av Idealmakaroner och försökte hitta guldmakaronerna. På lördagen ville jag jättegärna se tåget men jag hade precis fått en ny syster och mina föräldrar ville åka till vår sommarstuga. Jag satt i baksätet av bilen hela vägen upp till Steninge och grät, berättar Freja och skrattar.

Jag upplever inte att jag jobbar hårt. Jag brukar bli väldigt engagerad och vill få människor att ha kul.

Det är många som har minnen från Lundakarnevalen. Den har varit ett stående inslag i staden sedan 1849. Det började med att några studenter härmade ett småländskt bröllop och vandrade från Smålands nation till Ulrikedal. Freja tycker att det är svårt att säga varför karnevalen har fått ett sådant fäste i Lund men hon menar på att många har en stark koppling till den.
– Flera personer som var med på 1960-talet vill fortfarande vara med och stötta. Även företag vill hjälpa till eftersom människor som har varit aktiva i karnevalen tidigare arbetar på dessa i dag, säger hon.

Karnevalen har växt med åren och ungefär 400 000 besökare förväntas  nu fylla Lunds gator. Det är ett stort ansvar som, utöver heltidsengagemanget, tar upp mycket av Frejas fritid.
– Men jag upplever inte att jag jobbar hårt. Jag brukar bli väldigt engagerad
i olika projekt och vill få människor att ha kul och jag tror att det är vad som driver mig framåt hela tiden, berättar hon.

Hon berättar att det finns både för- och nackdelar med att komma från Lund. Det kan vara positivt att man kan staden utantill.
– Nackdelen är så klart att man riskerar att hamna i gamla mönster och får svårt att tänka nytt, säger hon.

Kommittén består av en grupp människor med olika bakgrunder. Det har varit viktigt för att undvika de klyschiga fallgropar som finns när man planerar en karneval förklarar Freja.

Delar av kommittén befinner sig i rummet bredvid. Ett gäng personer sitter i en sliten röd soffgrupp och pratar med varandra. Utrymmet på de små soffborden framför dem delas av kaffekoppar och ett berg av kuvert. Stämningen i kommittén har hjälpt Freja att hålla sig lugn när det har varit som stressigast. Hon har inte känt att hon tagit stora beslut ensam, utan kommittén fattar besluten gemensamt.

Under tidigare år har Lundakarnevalen gjort sig känd för att ha ett samhällskritiskt tema. Men årets ”imaginalkarneval” har följt de senaste karnevalernas försiktigare framtoning.
– Som karnevalsgeneral känner jag ingen press på att vara djärv och samhällskritisk. Den uppgiften brukar deltagarna i karnevalståget sköta själva, säger Freja.

Men hon förklarar att de har etablerat vissa ramar om vad som är okej att skämta om. Men hittills har de inte behövt säga nej till någon.
– Vi vill att folk ska ha frihet att anordna vad de vill, men vi har också en uppgift att se till att ingen blir alldeles för stött. Men det blir svårt eftersom var vi sätter gränsen sänder också ut ett budskap, säger Freja.

Gränsdragningarna under karnevalen 2014 blev omtalade eftersom det drevs friskt med både Rysslands president Vladimir Putin och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det återstår att se var årets karneval har dragit gränsen och vad deltagarna i tåget tillåts förmedla. Utan att avslöja några detaljer berättar hon att vissa av ekipagen lär få åskådarna att reagera.

Än så länge har inga drastiska beslut behövt att tas, utan den största utmaningen var uppropet. Under en snöig och kall vinterdag i början på februari väntade tusentals människor utanför AF-borgen på att skriva upp sig till karnevalen. Vissa köade i 15 timmar för att få en chans att arbeta gratis under festivaldagarna. Det var många frågor och behov som behövde tillgodoses.
– Det var svårt för mig att hinna koppla av under uppropet eftersom jag ville vara överallt. Samtidigt glömde jag bort att äta och dricka och sprang runt i stället, säger Freja.

Även om uppropet var roligt men påfrestande så vill hon ha möjlighet att njuta under själva karnevalen.
– Jag vill att folk ska veta att jag finns där under själva firandet. Men framförallt vill jag vara närvarande och leva i nuet under karnevalen, säger Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral för Lundakarnevalen 2018.

Freja Davidsson Bremborg

Ålder: Fyller 27 den 1 mars.
Studerat: Avslutar sin masterexamen i logistik vid Lunds tekniska högskola.
Gör för att koppla av: ”Just nu tittar jag på Parenthood så fort jag får tid. ”

 

Artikeln uppdaterades 13 mars 10:24