Tusentals studenter samlades för att fira startskottet av karnevalsvåren

- in Nyheter

I lördagskväll fylldes Sparbanken arena i Lund med över 3500 taggade karnevalister för att tillsammans fira startskottet inför den kommande karnevalsvåren – detta genom Karneveljen.

Foto: Natalia Perez-Phillips

Ljudet från årets karnevalkick-off, Karneveljen, kunde höras på mils avstånd, när avsparken för de kommande 61 dagarnas intensiva arbete inleddes för Lunds karnevalister. Över 3500 studenter samlades på Sparbanken arena för att tillsammans fira att loppet mot Lundakarnevalen, som äger rum den 18-20 maj i år, officiellt är initierat.

Namnet Karneveljen är en sammansättning av orden karneval och revelj. Revelj betyder just startskott eller uppvaknande. Kön var lång och luften var kylig, men värmen från de flera tusen taggade studenterna gick inte att ta miste på. Arenan fylldes av gemensam körsång från de förväntansfulla karnevalisterna när nedräkningens siffror tickade nedåt på scenens storbildsskärmar.

Kvällen inleddes sedvanligt med en två timmar lång show. Denne efterföljdes sedan med ett eftersläpp och Sparbanken arena omvandlades till ett gigantiskt dansgolv som var fullt ända in på småtimmarna.

Det var inte en minuts tristess under kvällens intensiva program. Det bjöds på en varierad show med allt från karnevalhistoriska komiska sketcher, till ”battle of the bands” för att kora Lunds bästa orkester. Kvällens värdar Elvira Månsson och Dante Zia tog oss ständigt skrattande genom programmet, där bekanta inslag så som lanseringen av karnevölen och releasen av karnevalmelodin sågs som höjdpunkter. Även oväntade segment så som videohälsningar från välkända svenska mediaprofiler och uppträdanden av talangfulla studenter förgyllde kvällen. Den studentikosa festseden bevisade sig värdig sitt namn.

Det som utmärkte kvällen speciellt kan däremot inte sammanfattas i en akt eller ett nummer. Inte heller det bullrande dansgolvet eller den välsmakande ölen. Kvällens mest utmärkande faktor var utan en tvekan den gemenskap som genomsyrade arenan och som kan klassas som essensen av vad karnevalen står för.

Nu är startskottet skjutet. De kommande två månaderna kommer dessa och andra karnvalister jobba hårt för att skapa Lundakarnevalen 2018.