Alkoholfri karnevalsdryck inte ekonomiskt försvarbart

- in Nyheter

Förutom vatten finns inget för Lundakarnevalen utvecklat alkoholfritt alternativ. Det är inte miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart enligt Lundakarnevalen.  

– Tyvärr har vi sett att försäljningsvolymerna av alkoholfria alternativ under föregående karnevaler har varit i mycket mindre volymer än den cider och öl vi sålt, säger Sofia Brandt, festmästare för Lundakarnevalen 2018.

När Lundagård pratar med både kommunikationschefen Sara Ramberg och festmästare Sofia Brandt hänvisar de till ekonomiska och miljömässiga skäl till varför karnevalen valt att inte ta fram en ’karnevalsbrandad’ alkoholfri dryck.

Enligt Sofia Brandt diskuterade man i ett tidigt stadie om karnevalen skulle ta fram en alkoholfri öl. Men på grund av att minimum för att beställa specialdesignade burkar var 60-70 000 enheter så vågade man inte ta den risken.

– Just förutsättningarna för produktion av ’brandade’ burkar är något som sätter halt för vad vi kan producera. Det är väldigt svårt att producera ett litet antal, säger Sofia Brandt och fortsätter:

–Försäljningsvolymerna för alkoholfri cider och alkoholfri öl under tidigare karnevaler nådde inte upp till 60-70 000 utan låg snarare på 10-20 000. Då skulle vi behöva kassera väldigt mycket och att just kassera är miljömässigt och ekonomiskt ohållbart, vilket är synd.

Hon hoppas däremot på att detta är något som kommer vara möjligt att ta fram till nästa Lundakarneval 2022.

– Både alkoholfri cider och framförallt öl är något vi verkligen hoppas på till nästa Lundakarneval. Kanske tekniken har kommit längre som gör det möjligt att trycka mindre upplagor och att det då blir miljömässigt försvarbart, säger Sofia Brandt.

Att inte överproducera brandade drycker är något som de varit väldigt noga med enligt Sofia Brandt. Att man detta år valt att lägga till en cider i sortimentet beror på att man ville erbjuda ett alternativ till de som inte dricker öl.

– När vi tittade på cidern så vägde försäljningsvolymerna upp till förutsättningarna för produktion. Då vi ville erbjuda de som inte dricker öl ett alternativ vilket vi tyckte var jätteroligt, säger Sofia Brandt.

 Den traditionsenliga Karnevölen har för andra året i rad fått sällskap av en ale på flaska, Karnevalen, och detta året kan man även köpa en Karnecider. I lördags provsmakade tusentals karnevalister Karnevölen och från och med i går kan man beställa alla tre drycker på Systembolaget. Ett speciellt karnevalsvatten kommer också finnas tillgängligt.

Enligt Sara Ramberg kommer det alltid finnas alkoholfria alternativ på karnevalens event och på karnevalsområdet även om de inte är brandade med karnevalen. Under den stora kick-off festen Karnveljen i helgen fanns alkoholfri öl och cider, tre olika alkoholfria drinkar, läsk och karnevatten skriver hon i ett mejl till Lundagård.