Väder-Nils snackar valborgs- och karnevalsväder

- in Kultur & Nöje

På torsdag kväll besökte Nils Holmqvist, även känd som Väder-Nils, sin gamla universitets-trakt för att gästa Studentafton. Lundagård fick chansen att träffa Nils en stund innan föredraget för att få lite inside-information om vädret och bland annat om valborgsvädret.

När vi träffade Nils Holmqvist på Lundagårds redaktion var det knappa timmen innan Studentafton skulle börja. Han berättade vad han tänkt prata om under kvällen och medgav att han faktiskt var nervös. Studentafton har gästats av allt från Jimi Hendrix, Ingmar Bergman till alla svenska statsministrar sedan Per Albin Hansson och många, många fler. Detta ger inga små skor att fylla och Väder-Nils hade svårt att se var han själv passade in.

– Kanske inom ”många, många fler”, sade han skrattande.

Foto: Claudio Gandra

Det råder såklart en stor nyfikenhet över vädret som komma skall under Lunds valborgsfirande och Nils Holmqvist fick därför frågan om han kunde komma med några glädjande besked. Svaret löd att även om Valborg kan tyckas nära i en students kalender, med planering av parkumgänge och champangefrukostar, så är det dessvärre långt in i framtiden för en meteorolog. När frågan om det skulle regna i Uppsala diskuterades, så kunde Nils skrattande gå med på att så skulle bli fallet.

Väder-Nils känns kanske lite tråkigt. Jag kanske föredrar Nimbusnils, som jag kallar mig på Instagram.

Nils Holmqvist, som tror att vi pratar mer väder i Sverige än övriga världen, fick även svara på varför det blåser så mycket i Lund. Att Skåne är ett platt landskap med lite friktion, blev svaret. Däremot fanns det ingen förklaring till varför det alltid tycks vara motvind, som är en vanlig observation för den cyklande studenten. Däremot kunde Nils bekräfta att Malmö var snäppet blåsigare (detta på grund av det kustliga läget).

Kärt barn har många namn och Nils Holmqvist är välkänd under både Väder-Nils och Snygg-Nils. På frågan om vilket han föredrar svarade han leende:

– Snygg- Nils känns svårt att leva upp till, men Väder-Nils känns kanske lite tråkigt. Jag kanske föredrar Nimbusnils, som jag kallar mig på Instagram.

Nimbus betyder regn på latin och för de bekanta med Nils Holmqvist vet att han är förtjust just i moln. Hans egenskrivna bok går under titeln ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln”.

Nere på Café Athen var medelåldern betydligt högre än vid tidigare studentaftnar, men påtalades senare till och med vara en låg medelålder för att vara klassiska Nils-fans. Nils Holmqvist anmärkte även där sin nervositet och beskrev anledningen att han tackade ja till aftonen att han har ”omotiverat bra självförtroende och dålig självbild”.

Foto: Claudio Gandra

Det fnittrades en del bland publiken och det var inte svårt att dra slutsatsen att det satt en och annan beundrare på bänkraderna.

Nils Holmqvist höll ett anförande om sin egen historia och om väder. De faktatäta och personcentrerade ämnena livades upp i en presentation formad som en väderpresentation.

Foto: Claudio Gandra

Publiken fick under kvällen svar på allt i från varför nya bilar inte är lika säkra mot åskan, till hur mycket ett åskmoln kan väga. Även andra väderkonstellationers vikt avslöjades, allt mätt i mått av elefanter.

Nils Holmqvist avslutade kvällen med att försöka svara på hur karnevalshelgens väder skulle bli. Inte heller där kunde han ge ett svar, men konstaterade att han hoppades på sol då han själv ska besöka karnevalen. Statistiken ser god ut för fint väder – håll utkik i vimlet i maj så kanske du själv kommer kunna ställa en och annan väderfråga.