Nu påbörjas flytten från Universitetshuset

- in Nyheter

Snart kommer rektorn inte längre kunna blicka ut mot fontänen i Lundagård från sitt arbetsrum. Från och med den 13 juni kommer universitetsledningen sitta i Wrangelhuset på Biskopsgatan 5. I dag påbörjades flytten.

Dörren till Universitetshuset står på vid gavel. På den stora trappan bredvid dörren står en palm. Den har en klarröd etikett som specificerar vilken våning och vilket rum den ska flyttas till. Inne i huset står kartonger och stolar uppställda på rad och personer springer upp och ner för trapporna bärandes på saker som ska flyttas.

– I dag är det universitetsledningen och universitetsledningens kansli som flyttar. De kommer flytta till Wrangel på Biskopsgatan 5. Detta är en tillfällig lösning. Ledningen och några andra avdelningar ska så småningom flytta till Kungshuset. Men det blir inte aktuellt förrän tidigast om två år, säger Cecilia Billgren, avdelningschef vid universitetsledningens kansli.

Tidigare i år annonserade Torbjörn von Schantz den stora rockaden på sin blogg: Universitetsledningen med staber kommer i framtiden flytta till Kungshuset. Universitetshuset blir bland annat besökscentrum och kommer även stå värd för en historisk utställning över universitetet.

Foto: Lisa Bergenfelz

Det var i samband med att man förra året hittade fuktskador i Universitetshuset, och ändå skulle behöva evakuera under en viss tid, som det lyftes önskemål om att universitetsledningen eventuellt skulle flytta till andra lokaler.

– Anledningen till att man tömmer Universitetshuset är dels för att vi har haft stora arbetsmiljöproblem. Vi har haft flera personer, bland annat rektor, som mått väldigt dåligt av att vara på sina arbetsrum. Det man har konstaterat är att det är fuktangrepp på vissa ställen. Nu börjar vi med att tömma det som kallas rektorskorridoren och så ska Statens fastighetsverk gå in och göra vidare undersökningar där, säger Cecilia Billgren.