ARW publicerade namn på kritisk student – ledde till näthat

- in Nyheter

De senaste dagarna har debatten gått varm kring läkarprogrammets undervisning om biologiska könsskillnader, något Lundagård skrev om redan 2016. Bland annat har organisationen Academic Rights Watch (ARW) publicerat en mejlkonversation om saken mellan institutionen och en kritisk student. Nu har studenten drabbats av hat på nätet.

Läkarprogrammets undervisning om biologiska könsskillnader har väckt debatt och reaktioner under lång tid, något Lundagård skrev om redan 2016.

De senaste dagarna har diskussionen blossat upp igen, efter att Academic Rights Watch (ARW) publicerat en artikel om frågan med den akademiska friheten i fokus.

Till artikeln bifogas en mejlkonversation mellan läkarprogrammets ledning och en student som är kritisk till upplägget på undervisningen.

ARW publicerade ursprungligen mejlen oredigerade, utan att anonymisera studenten eller dennes e-postadress.

Nu har Lundagård fått ta del av information om att hen fått ta emot hatiska kommentarer och mejl till följd av ARW:s publicering – och att bland annat studentens namn och bild spritts på internet.

ARW: ”Måste kunna stå för sina handlingar”

Erik J Olsson, medgrundare av Academic Rights Watch och en av författarna till artikeln om läkarprogrammet, säger att de inte funderade på om de borde ha ”maskat” studentens personuppgifter innan mejlkonversationen publicerades. Men han tycker inte att ARW gjorde fel.

”Den kritiska studenten är […] trots allt en vuxen människa och måste kunna stå för sina åsikter och handlingar. Om bara den anklagade lärarens namn får förekomma i skrift och inte den anklagande studentens leder det till att läraren hamnar i ett underläge och att studenten skyddas från konsekvenserna av sitt eget handlande. Det blir i så fall för lätt att anklaga lärare för allt möjligt”, skriver Erik J Olsson i ett mejl till Lundagård.

Efter att studenten hört av sig till ARW gick de med på att maska personuppgifterna eftersom namnet ”inte var väsentligt i sammanhanget”.

Denna artikel har uppdaterats.
Tidigare stod det att studenten mottagit hot. Det stämmer inte, utan studenten har mottagit hatiska kommentarer och mejl på nätet.

Tidigare stod det även att studentens uppgifter spridits på högerextrema sajter. Det är en definitionsfråga. Men eftersom dessa sajter inte direkt skrivit ut uppgifterna, utan länkat till ARW:s artikel har vi valt att uppdatera texten.

Fakta offentlighetsprincipen:
När man skickar mail till lärare på universitetet blir de i regel allmänna handlingar. Om någon begär ut handlingarna ska dock en prövning enligt sekretesslagstiftningen göras innan de eventuellt kan lämnas ut.