Musikhjälpen engagerade rekordmånga

- in Nyheter

Musikhjälpen 2018 har nått sin ända. Programledarna Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz var överväldigade av den medmänsklighet det svenska folket demonstrerat – dygnet runt. Om nätterna har särskilt studenterna visat sitt stöd och kärlek.

I går söndag, klockan 20.37, släpptes Musikhjälpens programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz ut ur glasburen på Stortorget i Lund efter att ha sänt live i 144 timmar. Luften var rå och snöflingor föll sakta, men i decemberkylan och mörkret regerade värme och kärlek på torget som under Musikhjälpens tid titulerats ”Kärlekens torg”.

Under Musikhjälpen 2018 startades 606 337 engagemang. Foto: Magnus Göransson

När jag möter trion backstage njuter de av pizza efter sex dagars soppdiet. De ser utpumpade men lyckliga ut. Trots den intensiva veckan är de vid tillfället fulla av adrenalin.
– Just nu är vi helt hype, säger Farah Abadi.

Foto: Magnus Göransson

Hon satt i buren också förra året och berättar att både Musikhjälpen 2017 och 2018 varit väldigt roliga, men att upplevelsen varit helt annorlunda på grund av det nya ämnet, de nya kollegorna och de nya gästerna.
– Det är samma sak, men ändå helt annorlunda, säger hon.

Och hur har det varit för er andra?

– Vi har gått igenom den här karusellen med Farah vid rodret, så vi har känt oss trygga från början. Men vi har ständigt chockats över hur mycket tid och energi folk lägger ned på att hjälpa människor som de inte känner. Det är det finaste av mänskligheten som vi har fått se den här veckan, säger William Spetz.

Många hade samlats på Stortorget för att se utsläppet. Foto: Magnus Göransson.

Han berättar vidare att reportagen från Hanna Persson, som varit Musikhjälpens resande reporter i Guatemala, berört honom särskilt.
– Det går inte att beskriva hur viktig Hannas roll har varit för Musikhjälpen. Hennes reportage har för mig varit magiska, tillsammans med alla berättelser från de med personliga erfarenheter av funktionsnedsättningar, säger William Spetz.

Engagemanget från studenterna har också märkts av. Under nätterna har deras närvaro gjort sig särskilt påmind.
– Studenterna var de enda som var vid buren på natten. Rent musikaliskt har de också bidragit. Det har varit flera körer och orkestrar här. Utifrån förutsättningarna studenter har, så har de verkligen maxat och gjort allt de är kapabla att göra, säger Daniel Adams-Ray.

Vid utsläppet presenterades siffrorna på insamlade pengar och startade engagemang. Musikhjälpen 2018 samlade totalt in 50  550 204 kronor och slog dessutom engagemangrekord med totalt 606 337 engagemang.
– Det mest fantastiska för mig med Musikhjälpen har varit den direkta återkopplingen – alla personliga berättelser och det stora engagemanget, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som för första gången varit med och arrangerat Musikhjälpen.

– Nu börjar vårt stora jobb att omvandla allt detta engagemang till operativa projekt som gör skillnad. Vi har redan fått in 33 projektansökningar på inkluderande och riktade projekt inom bland annat utbildning, sjuk- och hälsovård och påverkansarbete. Huvuddelen i Afrika, men även många från Mellanösternregionen. Vi ska nu bedöma de här projekten och försöka få ut pengarna så fort som möjligt, avslutar Kristina Henschen.

Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. Foto: Magnus Göransson