Privatdetektiv hjälper CSN i USA

- in Nyheter

Tidigare har CSN haft svårt att hitta många av de studielåntagare i USA som inte betalar av sina lån som de ska. Nu har CSN intensifierat sina insatser för att hitta svårfunna lånesmitare och har därför anlitat en privatdetektiv.

– Vi har ett tydligt arbete med att öka återbetalningsgraden, speciellt bland utlandsbosatta låntagare som vi har svårt att hitta kontaktuppgifter till. Vi har involverat våra medarbetare att komma på nya kreativa sätt som vi inte använder oss av. En av de sakerna som kom upp var att det fanns en svensktalande detektiv i New York. Då tog vi kontakt och på den vägen var det, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN

Magnus Berndtsson. Foto: CSN

I juni i år påbörjades samarbetet och en lista på 85 personer skickades över till privatdetektiven som bor i New York. Det har handlat om personer med höga skulder som inte betalat tillbaka som de ska. Låntagarna bor i hela USA. Kostnaden för de 85 fall som detektiven jobbat med är cirka 200 000 kronor.

Efter att ha jobbat under hösten har detektiven nu fått fram kontaktuppgifter i 95 procent av fallen.

Detektiven har tillgång till andra källor än vad CSN har för att hitta låntagarna, bland annat det amerikanska körkortsregistret.

– När man har licens som privatdetektiv i USA har man tillgång till vissa register. För att kunna bli licenserad måste man ha arbetat på en byrå inom ”private investigation” i några år. Man måste också ha blivit rekommenderad av andra personer inom yrket, säger Magnus Berndtsson

Nu väntar en utredning om vad det kostat, och hur effektiv metoden är.

– Den största delen av arbetet med att hitta kontaktuppgifter till personer gör vi själva.  Men jag tror att detta med stor sannolikhet kommer bli ett komplement till vårt andra arbete, säger Magnus Berndtsson.

Cirka 2500 av de studielåntagare som bor i USA betalar inte av sina lån som de ska och är skyldiga CSN sammanlagt drygt en miljard kronor.

– För att kunna ha ett generöst studiestödssystem bygger på att den generation som får låna pengar sedan betalar tillbaka för att nästa generation ska få låna och ta del av systemet, säger Magnus Berndtsson.