Studenter först att flytta in på Brunnshög

- in Nyheter

Mitt i nordöstra Lunds stora företagsmylla växer det nya bostadsområdet Brunnshög så det knakar. Förra veckan slogs dörrarna till Sveriges första Svanen-märkta studentboende upp. Och de första studenterna har nu intagit bygget.

En av de nyinflyttade är civilingenjörsstudenten Natasha Majbrink från Värnamo.

– Det känns kul att vara först i en ny stadsdel och att se den byggas upp, säger Natasha Majbrink.

Huset som fått namnet Parasollet är ett stort, rektangulärt hus i mörkt trä som förutom 120 lägenheter också har elbilpool, e-handelsboxar, café och solcellsbelagda tak. Det är Sveriges första Svanen-märkta studentboende och bakom huset står företaget Svenska Studenthus AB, ett dotterbolag till K2A. Natasha Majbrink uppskattar fokuset på hållbarhet och gläds över att också studenter med små ekonomiska resurser kan bo så bra.

Ännu återstår dock några månader innan Parasollet är helt färdigt. När Lundagård besöker Brunnshög är byggnationen i full gång. Byggarbetare hissas upp och ner i olika byggliftar och det bullrar från spårvagnsbygget som läggs precis framför huset. Men Natasha Majbrink störs inte.

– Det låter lite, men på kvällarna är det lugnt och jag var ju beredd på byggnationen. Dessutom är det spännande att se hur stadsdelen tar form, säger hon.

Svenska Studenthus har byggt Sveriges första Svanen-märkta studentboende. Foto: Louise Lennartsson.

En annan nyinflyttad student är Hanna Brauer från Göteborg som läser ett masterprogram i tillämpad klimatstrategi. Hon har bara bott i huset i två dagar och hittade Parasollets byggherre Svenska Studenthus på Instagram.

– Jag hade otur i AFB:s (AF Bostäder reds. anm.) novischlotteri så när jag såg detta på Instagram ansökte jag direkt. Nu slipper jag pendla så långt och härifrån till Ekologihuset tar det inte mer än tio minuter med cykel, säger Hanna Brauer.

I hissen upp till lägenheten får vi sällskap av några byggarbetare som ska sätta upp ledningar i en korridor och Hanna Brauer berättar om två byggarbetare som under morgonen hissats upp i en lyftkran utanför hennes fönster på tredje våningen.

– Det gäller att hålla sig påklädd, säger hon och skrattar.

Hyresgästerna har redan flyttat in i studentbostadshuset ”Parasollet”. Men än är det en bit kvar tills huset är helt färdigbyggt. Foto: Louise Lennartsson.

Från lägenheten har hon utsikt över Lunds företagspark – Ideon, Medical Village och Lunds vattentorn skymtar fram och en vidsträckt yta där den nya stadsdelen ska ta plats. Det är spännande att se hur projektet förändras tycker Hanna Bauer, men det är en lång process innan det är färdigt.

Brunnshög ligger i nordöstra Lund. Foto: Louise Lennartsson.

Eva Dalman är projektchef för Brunnshögsprojektet för Lunds kommun.

– Byggnation och inflyttning kommer pågå under de närmsta 30–35 åren, säger Eva Dalman och fortsätter:

– Detta är startskottet på en jättelång process i ett oerhört stort projekt. När det är färdigt ska det bo och arbeta uppemot 40 000 personer i området, säger hon.

Planeringen av Brunnshög har pågått i nio år.

– Det kan låta som lång tid. Å andra sidan har vi Hyllie som man började planera på 60-talet och Västra hamnen som har planerats sedan 1995. Stora projekt tar helt enkelt väldigt lång tid att planera och genomföra, säger Eva Dalman.

Stadsdelen Brunnshög kommer få en egen hållplats längs den nya spårvägen som byggs i Lund. Foto: Louise Lennartsson.

Förutom studentlägenheter kommer Brunnshög bestå av radhus och flerfamiljslägenheter i olika storlekar. Det ska också bli kontor, skolor, handelskvarter, restauranger och en ICA-affär som ska börja byggas redan i höst.

Tills dess cyklar nyinflyttade Hanna Bauer till närmsta butiken Willys vid Norra Fäladen.

– I dag är det ju inget samhälle utan snarare en byggarbetsplats. Det är kul att se hur en stadsdel blir till men synd att jag nog inte hinner uppleva när det står klart, säger Hanna Brauer samtidigt som ännu en byggarbetare hissas upp utanför fönstret.