Källarbrand på Kämnärs – 50 lägenheter påverkade

- in Nyheter

Under fredagsförmiddagen brann det i ett källarutrymme på Kämnärsvägen i Lund. Det blev en stor rökutveckling och ett 50-tal lägenheter påverkades och fick ventileras.

Foto och reporter på plats: Alexander Edthofer

På förmiddagen kom det in ett larm till Räddningstjänsten om misstänkt brand på Kämnärsvägen 61 i norra Lund. Räddningstjänsten lokaliserade en brand i källaren som nu är släckt.

Foto: Alexander Edthofer

Enligt insatschef Joakim Ilmrud brann det i ett kulvertsystem och släckning skedde genom utrökning och ventilering.

Förutom brandkår, polis och ambulans fanns även fastighetsskötare på plats.

– De (fastighetsskötarna reds. anm.) var verkligen till stor hjälp. De hade material så som planritningar och nycklar med sig som underlättade arbetet rejält, säger Joakim Ilmrud till Lundagårds reporter på plats.

Ett femtiotal lägenheter påverkades av röken och fick ventileras.

Enligt boende som Lundagård pratat med så var det ganska mycket rök i just deras lägenhet. Samtidigt vill de rikta stor tacksamhet till bland annat brandkåren som de boende menar var snabbt på plats, och hade full kontroll på situationen.

När Lundagård kom till platsen strax efter klockan tolv så var ingen rök eller eld synlig men luften var märkbart rökig. Atmosfären var allmänt lugn, och boende stod och pratade med varandra på innergården.

Enligt kommentarer på Jodel tvingades flera att evakuera sina lägenheter på grund av rökutvecklingen. Något som tillbakavisas av Räddningstjänsten.

– Nej, vi har inte evakuerat. Sedan har säkert någon spontanutrymmt därifrån, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten har avslutat sin insats. Orsaken till branden är ännu okänd.

Foto: Alexander Edthofer

Artikeln har uppdaterats 14:00