Lundastudenter om alkoholmonopolet

- in Nyheter
Under torsdagskvällen höll Studentafton ett panelsamtal om alkoholkultur. Lundagård frågade runt i publiken om det svenska monopolet. Borde det avskaffas? Fotograf: Alexander Edthofer
Gustav Ehde Vad tycker du om Systembolaget? – Det är ett bra koncept, monopolet är bra. Systembolaget gör oss medvetna om alkoholens roll.
Frida Hultsten Tycker du att vi borde avskaffa alkoholmonopolet? – Nej, jag tycker att det finns en god tanke bakom Systembolaget. Vår folkhälsa blir bättre om alkoholismen minskar. Det är ju inte heller så att alkohol är förbjudet.
Nathanael Ahlm Tycker du att vi borde avskaffa alkoholmonopolet? – Nej, det tycker jag inte. Det är bra att det finns, för att folk inte ska köp lika mycket alkohol. Jag tycker också de har cool marknadsföring.
Isabelle Reman Vad tycker du om Systembolaget? – Jag tycker det är bra att staten reglerar alkohol och hur man köper. Det blir mer kontrollerat och minskar alkoholismen.
Carl-Oscar Westerlund Vad tycker du om Systembolaget? – Systembolaget fyller ett vettigt syfte, vilket tar emot att säga som liberal. Det håller nere konsumtionen vilket minskar de negativa konsekvenserna. Men jag tycker man ska luckra upp monopolet med gårdsförsäljning. Finns inget syfte med att förbjuda just det.