Lägenheter står tomma i Helsingborg

- in Nyheter

Att söka boende som Lundastudent är ett slagfält med långa köer och hög konkurrens. Samtidigt står lediga studentlägenheter och väntar på att fyllas i Helsingborg. Lundagård har undersökt orsaken.

Söktrycket på studentbostäder är högt. För de totalt 40 000 studenterna vid Lunds universitet finns det, i Lunds kommun, 9 120 studentbostäder att dela på. Helsingborgshem och Helsingborg kommuns bostadsföretag tillhandahåller 442 studentlägenheter fördelat på tre komplex. Vid terminsstart har Campus Helsingborgs studenter förtur, men alla studenter är välkomna att söka. Trots det höga trycket på bostäder i Lund finns det när denna artikel går i tryck, sju lediga studentlägenheter tillgängliga i Helsingborg. Hyran för lägenheterna ligger på 3000 till 5000 kronor. Emelie Esberg vid Helsingborgshem säger att det är svårt att veta exakt varför lägenheterna står lediga.

– Det går i perioder, säger hon.

En orsak som kan tänkas spela roll är otryggheten i staden. Natten till torsdagen den 31 oktober inträffade två explosioner. Det är den tredje och fjärde explosionen i år, där den andra skedde så sent som söndagen veckan innan. Helsingborgs dagblad rapporterar att så många som 12 explosioner ägde rum i staden mellan åren 2017 och 2018.

Viktor Linde studerar andra terminen på Politices Kandidatprogram i Lund och har bott i Helsingborg sedan ett år tillbaka. Han tar upp explosionerna, men tillägger även skjutningar och stölder.

– För någon vecka sedan försökte en person sno min mobil ur handen på mig. Helst vill man inte gå själv på kvällarna eftersom det känns osäkert, säger han.

Viktor Linde tycker dock inte att Helsingborg känns osäkert dagtid. Det tar 25 minuter med pendeln att resa mellan Lund och Helsingborg. För Viktor Linde är transporten en vanesak. Samtidigt berättar han att det innebär tidigare morgnar.

– Pendlingen tar tio timmar i veckan. Kan man sitta och plugga funkar det, men är det fullt på tåget är det lite segt.

Leia Onsmark studerar tredje terminen på kandidatprogrammet i praktisk filosofi, politik och ekonomi i Lund. Hon kommer ursprungligen från Helsingborg, men bor nu i Lund.

– Generellt sett känner jag mig säker i Helsingborg. Men det finns vissa områden som man undermedvetet känner att man vill undvika. Studentlägenheterna ligger på Söder som till viss del präglas av kriminalitet. Det är inte riktigt något ställe man vill bo, säger hon.

Pavel Drozdov, ordförande på Stampus, nationen i Helsingborg, säger att det generellt sett är tryggt i Helsingborg, men att det finns vissa problem på Söder. Han säger att det är mer livligt där vilket gör att framförallt kvinnor kan känna sig otrygga på kvällarna. Men han tror att de lediga studentlägenheterna främst beror på att staden har underminerats som studentstad.

Helsingborgs stad jobbar aktivt med tryggheten i staden och har satt ihop en handlingsplan som de arbetar efter. Pavel Drozdov berättar att även Stampus jobbar för att göra staden mer attraktiv för studenter. Han tar bland annat upp ”Avstampet 2019,” en minifestival med framstående DJ:s. Han vill också trycka på de bra saker utanför studentlivet som Helsingborg har att erbjuda. Där tar han upp närheten till havet och färjan över till Helsingör.

Allrummet i en ledig enrumslägenhet på Furutorpsgatan 49A. Foto: Vendela Källmark