HBTQ-cerfitiering pausad efter spänningar

- in Nyheter

Lunds universitets gemensamma studentstödverksamheter planerade HBTQ-certifiering utlöste så stora interna spänningar att den fick pausas. Nu finns förhoppningar om att återuppta certifieringen.

Stödverksamheterna vid Lunds universitet, bestående av Studenthälsan, Pedagogisk stöd, Studieverkstaden och Allmänna studievägledningen, var år 2016 först ut av universitetets verksamheter att ansöka om HBTQ-cerfitiering.

– Diskussionen började på Studenthälsan. Vi tar emot studenter från alla områden, med olika identiteter och vi behövde mer kunskap om HBTQ för att vi ska kunna bemöta personer på rätt sätt, säger Lena Örnberg, dåvarande chef för samtliga stödverksamheter.

Personalstyrkan på omkring 30 personer var positiv till planerna och enheten beviljades 135 000 kronor från Rådet för jämställdhet och likabehandling vid Lunds universitet för att genomgå RFSL:s HBTQ-certifiering.
– Alla tyckte att det var en bra idé eftersom det handlade om ren kunskap och om att tydliggöra och diskutera sina egna fördomar, säger Lena Örnberg och fortsätter:
– Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så komplicerat och känsligt som det sedan blev.

Flera studentverksamheter runtom i Sverige har genomgått utbildningar i HBTQ-frågor. Bland annat har Studenthälsan i Halmstad samt utbildningsenheten vid Göteborgs universitet HBTQ-certifiering via RFSL.

Hösten 2017 ledde en konsult från RFSL de anställda vid LU genom fyra utbildningstillfällen, för att därefter tillsammans upprätta en handlingsplan.
– Jag uppfattade det som att konflikter uppstod efter sista utbildningstillfället, andra kan ha uppfattat det annorlunda. Det uppstod känsliga frågor som var svåra att diskutera, säger hon.

Om konflikterna var en direkt konsekvens av HBTQ-certifieringen, är inte Lena Örnberg säker på. Men utbildningen verkar ha varit en utlösande faktor, och konflikterna blev gradvis så infekterade att arbetet med att ta fram en gemensam handlingsplan fick pausas.

Ångrar du att du startade certifieringen?
– Jag tycker att det är viktigt och självklart att alla medarbetare ska ha kunskap om HBTQ-frågor och diskrimineringsgrunderna, och jag tycker att utbildningen var bra. Däremot är jag ledsen över de konflikter som utlöstes och som har varit jobbiga att hantera för de inblandade, säger hon.

Thomas Achen, nuvarande chef för Pedagogisk stöd, Studieverkstaden och Allmänna studievägledningen, menar att certifieringen hade underlättats av ett gemensamt förberedelsearbete kring exempelvis diskrimineringslagstiftning.
– Det man ska komma ihåg inför framtiden är att det krävs mycket arbete och förberedelse innan man ger sig in i detta.

Han är dock säker på att certifieringen ska slutföras.
– Det är myndigheten Lunds universitet som har beviljat pengar för detta. Då förväntas alla medarbetare delta och vi ska självfallet slutföra arbetet, säger han.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Självstudier och självbefläckelse

Klimax och högskolepoäng. Det uppmuntras du uppnå på