Första spadtaget för nya Blekingska nationen

- in Nyheter

Under förmiddagen togs det första spadtaget för bygget av Blekingska nationens nya lokaler, ett stenkast från Kårhuset vid LTH. ”Jag hoppas att vi ska ha samma härliga känsla men i lite större förpackning”, sa kurator Alexandra Gäddnäs under ceremonin. 

Det är fredag förmiddag strax efter klockan 11. Vid Ole Römers väg i Lund hänger rosa ballonger intill ett partytält, bakom ett stängsel syns jordhögar och gula grävskopor. På plats finns ett tjugotal representanter och inbjudna gäster för att bevittna när Blekingska nationen tar sitt första spadtag till nationens nya lokaler, som kommer att rymma 220 studentbostäder.

Bygget, som fått beteckningen Studentkåren 9 och är beläget ett stenkast från LTH:s kårhus, beräknas vara klart hösten 2022. Enligt kurator Alexandra Gäddnäs väntas prislappen landa på ca 200 miljoner kronor. Finansieringen av bygget har i första hand möjliggjorts av försäljningen av nationens nuvarande fastigheter och medel från donationer. 

Blekingska nationen har sedan 1960 varit beläget på Måsvägen i västra Lund, nära studentboenden Vildanden. Nationen är särskilt känd för sin musik- och konsertverksamhet, något som Alexandra Gäddnäs tror kommer gynnas av flytten till Ole Römers väg.

– Vi kommer att få möjlighet att ta in så många fler besökare och få en mycket mer optimal spelningslokal, säger hon.

Jonas Åkesson, inspektor för Blekingska nationen, är på plats för att fira det första spadtaget.

– Det är ett stort ögonblick, vi har hållit till på väster i 60 år och nu får vi chans att bygga ett nytt modernt nationshus och nya moderna nationsbostäder mitt i campusområdet, säger han. 

Där för att med guldspade gräva ett första hål i jorden var även rektor magnificus Torbjörn von Schantz och Johan Dalén, ordförande i Blekingskas bostadsstiftelse Herulero. 

Trots att Blekingska nationen nu flyttar från väst till öst i Lund hoppas kurator Alexandra Gäddnäs på att nationen bevarar sin karaktär, men i en ny, större kostym. 

– Jag hoppas att vi ska ha samma härliga känsla, men i lite större förpackning, säger hon.

Texen har uppdaterats.