Aldrig nöjd

- in Porträttet

Namn: Lasse Buhl
Född: år 1992 i Värnamo
Arbetar: som arkitekt på Lloyd’s Arkitektkontor
Engagemang: Var Glad-spexarna  2011 till 2018, Antiklimax sedan 2015

Sketcher, stand-up, och sångspel präglar skådespelaren och arkitekten Lasse Buhls liv. Lundagård träffade honom för att ge novischer insyn i studentlivets teatrala beståndsdelar.

Jag ser Lasse innan han ser mig. Han cyklar förbi Patisseriet åt ena hållet, sedan åt andra. En sista gång passerar han, nu gående. Jag stirrar, han vinkar.

Spexaren, komikern och youtubaren Lasse Buhls yviga gester skriker teaterapa. Hans blick är närvarande, leendet äkta. Jag dricker iskaffe. Han beställer samma fast varmt och utan is.

Under sina nio år i Lund har den tjugoåttaåriga Lasse – döpt Lasse, inte Lars – hunnit med mycket. Han anlände till Lund 2011. Studiebanan började på politices kandidatprogrammet men slutade med en arkitektexamen. Estetikens subjektivitet var först förbryllande. Ett år in kom insikten att det inte finns rätt och fel, bara god eller dålig argumentation. Entrén till arbetslivet var inte lika subjektiv:

– Då finns det plötsligt väldigt mycket rätt och fel. Då kan ens fel vara rakt olagliga.

Från första terminen roterade Lasses lundaliv runt Var Gladspexarnas axel. Termin ett valdes han in som skådespelare. Termin två, manusgruppen. Termin tre, regissörsduon. Hans bakgrund i gymnasial komikteater var till hjälp, men utan den erfarna regissörskollegan Amanda Allvin hade inte regissörsdebuten fungerat. Galoscherna började allt eftersom passa Lasse bättre och bättre. Han erhöll posten i flera år.

Centralt för hans långa spexengagemang var gemenskapen och sammanhållningen. Det negativa var alltid relaterat till klockan. Stress, nollesjuka och tidsbrist tär:

– Det kräver all ens fritid. Vad man än gör så ska man vara där nästan hela tiden. Man har själv haft näsan mot väggen. Flera har brakat rakt igenom.

Ett avbrott från Var Glad kom när han erbjöds posten som karnevalregissör för Lundakarnevalen 2014 och sedan vice-regissör för Karnevalrevyn 2018. Det första karnevalspexet blev riktigt lyckat. Revyn ännu bättre. De var nyckeln till hans fortsättning inom teater och musikaler utanför studentlivet.

Jag frågar honom om man kan ana en föreställnings framgång före premiären. Han svarar att man under repningar kan få aningar om vissa föreställningar är ”jävligt bra” eller ”lite tamare”. Andras kvalité märks av under framträdandet. Karnevalrevyn var kaosartad innan framträdandet. De visste inte var på skalan föreställningen hamnade förrän publiken applåderade.

Efter varsin klunk kaffe går vi vidare till hans stand-up. Lasse menar att det är där kvalitén varierar mest. Ett gig gick ”totalt på röven”. Alla inblandade undrade vad han gjorde där – inklusive han själv. Utmaningen med stand-up-publiken är att de sällan kan relatera till studentlivet. Missnöjet visar sig genom sortier från lokalen.

Studenter är däremot nästan alltid en bra publik. Nivån varierar från taggad till övertaggad. Balpublik är den värsta. Att sitta tyst i frack är svårt. Då föredrar Lasse företagsgig. De är mer tacksamma:

– Då sätter de sig ned, håller käften och tittar på det.

Företagsgigen gör Lasse med Antiklimax. Gruppen består av gamla spexare som inte kunde sluta spexa. De fortsätter nu på diverse gasquer, baler och sittningar.

Lasse driver också sina egna sociala medier: på Facebook, Instagram och Youtube kan man hitta hans nuna. Humorgruppens och spexets övergivna idéer återanvänds ansvarsfullt på Youtubekanalen LASSE BUHL.

Hans mediefilosofi är ”more is more”. Trots detta är Lasse inte bekväm i att marknadsföra sig själv.

– Jag fattar varför kändisar skaffar sig en sociala medie-person som kan sköta det. Det känns alltid så jävla krystat: ”Kom och kolla på mig!”.

Även om han frälstes av studentlivets möjligheter till att förbättra sig själv, vet Lasse att det inte är för alla. Hans barndomsvänner som stannade kvar i Värnamo är tillfreds med att arbeta, vila och ta helg. Lasse är ibland avundsjuk på dem.

– Vad fan kan jag inte bara vara nöjd för? Varför måste jag maniskt sträva efter andra grejer?

Samtidigt menar han att studentlivets otroliga vidd bör uppmärksammas för att få fler att våga testa det. Spex passar inte alla, men det finns andra aktiviteter som kan locka skeptiker. Han nämner Radio AF, nationslivet och Lundagård. Dock varnar han för att skriva upp sig på för många grejer. Det har han själv gjort många gånger.

Men han fortsätter. Fortfarande influeras han av studentlivet som roterades runt spexets axel. Och det har han Var Gladspexarna att tacka för.

– Utan studentlivet och spexet hade jag aldrig börjat med stand-up. Alla erfarenheter av humor kommer härifrån.

Fem snabba med Lasse Buhl

Bakfylla eller morgonföreläsning?

– Bakfyllan efter tjugofem är sämst. Men om du frågat när jag var tjugoett så hade svaret varit annorlunda.

Shoreline eller Stad i ljus?

– Svårt. Stad i ljus.

Hem- eller salstenta?

– Hemtenta.

Dåligt spex eller dåligt sex?

– Ett dåligt sex kan vara över på en kvart. Ett dåligt spex kan vara i tre timmar.