Fyra kulturtips för helgen

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Har du tillbringat alldeles för mycket tid med att slökolla gamla repriser av Bonde söker fru eller frenetiskt försökt ta dig förbi level 7322 på Candy Crush, medan ditt bildningskomplex bara växer som ett svart hål? Pusta ut! Lundagård har tagit sig an bildningsuppdraget och listar fyra källor till ett mera kultiverat du. 

FRANSKA FILMFESTIVALEN ONLINE

Har du tröttnat på Netflix obegränsade utbud av blaséfilmer och True Crime-dokumentärer? Mellan den 25 september och 4 oktober kan du samla dina finkulturella referenser för framtida släktmiddagar och arbetsintervjuer, när den Franska filmfestivalen äger rum på en dator nära dig. Varje film kostar en öl i Lund och knappt två på Möllan, men i ärlighetens namn lär ditt nya kultiverade du klara sig bättre under dejten än vad du hade gjort med den promillen i blodet. 

BOKMÄSSAN ONLINE

Har du också tänkt att du ska gå på Bokmässan i alla år, men aldrig riktigt tagit tummen ur? I år behöver du inte ens lyfta på baken. Mellan den 24 och 27 september äger en coronaanpassad variant av Nordens största kulturevenemang rum där seminarium, föreläsningar och författarsamtal avlöser varandra. Bänka dig i soffan med den tinade linsgrytan i högsta hugg, och låt ångesten över allt du inte läst skölja över dig – helt gratis!

CINEASTERNA

Förstod du aldrig den plötsliga masspsykosen kring en sydkoreansk film om en viss parasit, men fick bita i det sura äpplet när den vann – inte bara bästa utländska film – utan rent av bästa film på senaste Oscarsgalan? Frukta icke! På filmportalen Cineasterna, tillgänglig genom medlemskapet på de flesta stadsbiblioteken, finns en hel kyrkogård av arthouse-filmer du aldrig visste att du missat. Vanligast förekommande biverkningar: ständigt pågående debatt om huruvida första eller andra Gudfadern-filmen är bäst. 

LOUISIANA

Om du som jag tycker att det skulle kännas lite exotiskt kontinentalt att få en konkret anledning till att bära munskydd, kan du ta tåget över sundet till konstmuseet Louisiana, som fram till och med den 8:e november huserar utställningen “Fantastic Women”, inklusive bland annat alla palettbladsgärisarnas husgudinna Frida Kahlo. Förlusta och förkovra dig bland surrealismens doldisar. Om inte HP-, så åtminstone garanterade TP-poäng i potten.