Allt du inte får missa

Lyrik, litteratur och laser. Kulturredaktionen listar det du bör vara taggad på till höstterminen.

Efterlängtad premiär

Nu i september kommer dokumentären LENA om Lena Nyman visas på bio. Jag har aldrig längtat så här mycket efter en premiär. Att det dessutom är en filmdebut av Isabel Andersson, som också redigerade och tog fram Lena Nymans dagböcker för allmänheten, känns extra spännande.

Äntligen fysiska event!

Anna Kristiansson. Foto: Saber Malmgren.

Visst är det så att fysiska arrangemang börjar dyka upp igen? Man ska kunna träffas i en lokal, stöta på någon från förr och sitta på en obekväm stol. Malmö stadsbibliotek har släppt sitt program för författarscenen med flera spännande namn, jag ser framförallt fram emot att lyssna på den danska författaren Olga Ravn.

Höstens stora roman?

Sally Rooney kommer med en ny bok i september. Efter två succéböcker har författaren gjort läsarnas förväntningar skyhöga. Kommer hon återigen lyckas skriva fram skarpa dialoger och stämningar? Eller kommer fansen bli besvikna? Titeln är i alla fall en underbar början: Beautiful World, Where are You.

Lana Del Rey på svenska

Det brukar sägas att poesi inte kan översättas, bara tolkas på ett annat språk. Det är förväntat att en översatt diktsamling blir en sorts hybrid av visioner. Hur kommer det bli när Fredrik Strage gör översättardebut med Lana Del Reys diktsamling, Violet Bent Backwards over the Grass, senare i år? Kommer andan att bestå? Strage är inte direkt känd för sin glamour.

Grön riddare på duken

Eric Sarkar Nilsson. Foto: Saber Malmgren

Det jag saknat mest under coronan sammanfattas lätt med tre bokstäver: bio. Inget har jag hajpat mer än The Green Knight, en mörk tolkning av den mest bortglömda, men av mig omtyckta, berättelserna om kung Artur. Dev Patel som Runda bordets snällaste riddare, Sir Gawain? Jag tackar och bugar.

Nytt med laser & bas

Technoduon Laser & Bas släpper nytt album i höst! För dig som missat detta musikunder så är det samma grupp som ligger bakom hiten “Klockan är 15:40, dags att fucka ur”. Vit Päls tidigare sångares rim gifter sig med mekaniska rytmer. Inte lika finkulturellt som poesi och konstfilm, men dunkadunka är gött ändå!

von Trapp till Malmö

Musikalen om familjen von Trapp och deras barnskötare Maria sätts upp på Malmö Opera i höst. Historien utspelar sig i Österrike på 30-talet, där Maria med musikens kraft plåstrar om von Trapparnas förflutna och återskapar en kärleksfull stämning i familjen. ”Edelweiss” och andra klassiker sjungs på stora scenen från september till januari.

Billie goes digital

Ingeborg Kindmark. Foto: Saber Malmgren.

Med det nya albumet Happier Than Ever gör Billie Eilish en digital konsert med premiär på Disney Plus den tredje september. Billie Eilish säger att framträdandet är ett kärleksbrev till Los Angeles, staden hon är född och uppvuxen i. Hennes andra album släpptes i somras, på brodern Finneas – albumets producents – födelsedag.

Stjärnskottsdiktning

Den 23-åriga stjärnpoeten Amanda Gorman, som framförde dikten The Hill We Climb vid Joe Bidens presidentinstallation i januari, ger ut en ny bok i början av december. Diktsamlingen heter ”Call Us What We Carry” och är enligt Gorman ett verk av sin tid. Poesin handlar mycket om hopp och läkande efter sorgen som pandemin orsakat.