Live från offentliggörandet av Nobelpriset i kemi 2021

- in Aktuell, Forskning, Nyheter

Lundagårds vetenskapsreporter Rebecca Forsberg är på plats vid Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm för offentliggörandet av Nobelpriset i kemi. Artikeln kommer uppdateras löpande under dagen. 

Tankar inför

Nobelprisutdelningen fortsätter. Måndagens pris i fysiologi/medicin gick till upptäckten av receptorer för temperatur och beröring, trots att många förväntade sig att det skulle vara covid-19-relaterat. Idag utdelas Nobelpriset i kemi ut och jag tror att kemipriset kan vara förklaringen till att vi inte fick se något covid-relaterat pris i måndags. Förra årets Nobelpris i kemi gick till utvecklandet av gensaxen CRISPR, som möjliggör att man kan klippa och klistra i gener. Att just detta pris hamnade på kemins lott i stället för Nobelpriset i fysiologi/medicin, gör att jag vågar tro att kemipriset idag kan komma att tilldelas utvecklandet av covid-19 vaccinet.

Det som var en uppenbar elefant i rummet under måndagens offentliggörande kan alltså få sin förklaring idag. Om jag gör en ännu närmre gissning tror jag att priset kan tilldelas Katalin Karikó samt Drew Weissman som båda varit delaktiga i att utveckla metodiken som möjliggjort vaccinet. Ifall inte denna enorma vetenskapliga framgång uppfyller Alfred Nobels strävan efter största möjliga nytta, för så många som möjligt, vet jag knappt vad som gör det.

Nobelkommittén var djärva med sitt val av gårdagens nobelpris i fysik, eftersom det måhända kan ses som ett politiskt ställningstagande. Därför törs jag hoppas på att de fortsätter våga vara lika djärva idag.

Liverapport

10.00 – Ny dag, nytt nobelpris! Kemi, kul! Idag vågade komma lite senare eftersom jag visste var jag skulle och känner mig mycket mer hemma i denna väldiga och anrika byggnad.

10.29 – Får tyvärr inte plats i sessionssalen idag vilket känns lite tråkigt, jag hade väldigt kul igår. Men jag är mest tacksam över att jag fick vara så pass nära själva offentliggörandet igår. Foajén blir bra den med! Då kanske man kan småprata med sina reporterkollegor tänker jag?

11.02 – Pressansvarig hos Nobelkommitén var glad att se mig igen och berättade att Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien, var väldigt glad över att se Lundagård igår och uppskattade våra frågor. Känns stort!

11.03 – Maria Gunther, vetenskapsredaktör för DN, kommer in i foajén och nickar välkomnande mot mig. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev rejält starstruck.

11.33 – Jag sitter inne i Linnésalen och inväntar offentliggörandet som ska ske i rummet bredvid. Liksom igår börjar stämningen bli spänd och alla sitter med sina anteckningsblock i högsta hugg.

11.35 – De meddelade precis att offentliggörandet kommer att ske enligt utsatt tid, 11:45, vilket innebär att de alltså lyckats få tag i pristagaren/pristagarna. Detta kan tyckas som ett underligt meddelande men när François Englert och Peter W. Higgs vann Nobelpriset i fysik 2013, blev offentliggörandet 1 timme sent just för att kommittén inte fick tag i en av pristagarna.

Illustration: ©Johan Jarnestad/Kungl. Vetenskapsakademien.

11.41 – Ny uppdatering, det blev 10 minuters försening trots allt.

11.46 – Ny uppdatering, offentliggörandet sker om 2 minuter, 11.48. Spänningen är olidlig.

11.48 – Kommittén har anlänt!

11.50 – Nobelpriset i kemi 2021 ges till Benjamin List (Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr, Tyskland) och David MacMillan (Princeton University, USA) för utvecklingen av asymmetrisk organokatalys.

11.52 – Motivering: ”Att bygga molekyler är en svår konst. Benjamin List och David MacMillan belönas med 2021 års Nobelpris i kemi eftersom de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare.”

– Detta koncept för katalys är lika enkelt som genialt, och faktum är att många har undrat varför man inte kom på det tidigare, säger Johan Åqvist, som är ordförande i Nobelkommittén för kemi.

12.05 – Professor Peter Somfai förklarar vikten av detta pris och poängterar att just denna katalysator kan ha en stor, och framförallt god, inverkan på miljön.

12.08 – Benjamin List är med via länk, han är visst på semester med familjen och satte frukosten i halsen när samtalet kom.

– Jag trodde att någon skojade med mig, jag satt och åt frukost med min fru, jag hade ingen aning om detta. När jag såg att Stockholm ringde så sprang jag ut för att svara direkt!

12.10 – Eftersom jag själv inte har möjlighet att ställa frågor idag undrar jag så klart om någon annan inne i sessionsalen kommer fråga Benjamin List om hur han tänker fira.

12.15 – Det visar sig att kommittén inte har fått tag på David MacMillan, något som är ytterst ovanligt.

12.16 – Om elefanten i rummet: Nobelkommittén gör alltid extremt noggranna efterforskningar kring potentiella nobelpris och lämnar ingen sten orörd. Det finns framtida Nobelpris att se fram emot, “stay tuned!” säger Göran K. Hansson när nyhetsbyrån AP ställer frågan vi alla undrar över.

12.19 – Offentliggörandet är över. Jag har möjlighet att intervjua en expert gällande priset, men mer om detta i en senare artikel.