Titlarna du inte får missa under bokrean

Nu är bokrean igång igen! Men vilka böcker ska du egentligen lägga dina pengar på? Lundagårds kulturredaktion ger sina bästa tips!

Periodiska systemet
MODERNISTA

Periodiska systemet
Primo Levi
Modernista

Primo Levi var en italiensk kemist och författare men också judisk förintelseöverlevare. Periodiska systemet är produkten av hans erfarenheter. I tjugoen kapitel associeras ett grundämne med en berättelse från författarens liv. Språket är renklingande och poetiskt, beskrivningarna osentimentala. Medan Auschwitz är centralt i hans andra verk, skildras här reflektioner kring olika aspekter av att vara människa. Allt i skuggan av förföljelsen och kriget. Trots sommarkursen i italienska är jag oförmögen att läsa på originalspråk, men lärarens boktips gjorde mödan värd.

Linn Larsson

Söndagsvägen
NATUR & KULTUR

Söndagsvägen
Peter Englund
Natur & Kultur 

Peter Englund är Sveriges kreativa motsvarighet till vår lundensiska populärhistoriker (ni vet vem jag pratar om). Hans senaste true-crime-roman Söndagsvägen (2020) skildrar mordet på en ung kvinna på 60-talet. Men det är en bok om mycket mer än så; Peter Englund har en otrolig känsla för berättelser, och låter det enskilda mordet bli en portal till en bredare historia om det unga och delvis naiva Sverige som var i vardande. Han skildrar folkhemmets mest framgångsrika år och en tid när den svenska framtidstron inte tycktes ha några begränsningar. Det är en dubbel bild som framträder: ett Sverige som vi känner igen – och ett som är oss helt främmande. 

Olof Bärtås

Dubbelporträtt
NORDSTEDTS FÖRLAG

Dubbelporträtt
Agneta Pleijel
Norstedts Förlag

Det är mars 1969. En österrikisk konstnär blir tillbedd att måla ett porträtt av mormodern till en ung man som kliver in på hans galleri. Konstnären är Oskar Kokoschka och mormodern visar sig vara deckarförfattaren Agatha Christie, som precis ska fylla 80. Romanen är, som titeln indikerar ett sorts dubbelporträtt av de två; en vacker och fängslande monolog mellan två åldrande konstnärssjälar. Kokoschka, som först blir anställd för att måla av Christie, blir också hennes samtalspartner och vän under dessa sittningar. En kort, vacker och välkomponerad roman om konsten och åldrandet.

Esther Arndtzén

Lucy
BOKFÖRLAGET TRANAN

Lucy
Jamaica Kincaid
Bokförlaget Tranan 

Minns ni när man tvingades läsa skönlitteratur som ens svensklärare valde? De böckerna föll mig sällan i smaken – att läsa ofrivilligt tog emot. Ett undantag var dock när vi läste Jamaica Kincaid. Hennes sätt att slunga läsaren in i handlingen bröt mitt trots. Romanen Lucy (1990) går nu att fynda på rean. I den får vi följa protagonistens resa från Västindien till USA för att jobba som au pair i en rik, vit familj. Med sina knappt 160 sidor är boken en utmärkt inkörsport till författarens tyngre verk och speglar, liksom dessa, hennes egna upplevelser av kolonialism och komplexa familjerelationer.

Victoria Källström

Världen sedan 1989
NATUR & KULTUR

Världen sedan 1989
Annika Ström Melin
Natur & Kultur 

En lättsmält, allmänbildande nutidshistorisk beskrivning för den som inte har överskott av tid är Världen efter 1989 av Annika Ström Melin som släpptes i samband med 30-årsjubileet efter Berlinmurens fall. På bokens 231 sidor lyckas hon sammanfatta de händelser som präglat vår värld sedan kalla krigets slut med en fördjupad förståelse av samtiden som resultat. Författaren berör några av dagens mest omtalade politiska ämnen som migration och klimat när hon tecknar en bild av hur de kommit att dominera den politiska arenan.  

Lydia Löthman

Vårt enda liv
VOLANTE

Vårt enda liv
Martin Hägglund
Volante

Det är inte ofta som man läser ny filosofi. Ämnet känns förvisat till Kants 1700-tal, eller åtminstone franskt 50-tal. Men här kommer en svensk filosof som har gjort stjärnsuccé på angloamerikanska universitet. Hägglunds utgångspunkt är en existentialistisk ändlighet, att vårt liv när som helst kan ta slut. Ur detta skapas omsorg för andra, för projekt, och för frihet. Boken är mycket lättläst och fungerar därför som en utmärkt ingångsport till filosofins palats.

Theo Selimovic