KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: existentialism, vackra toner och skräp-TV

Vacker konst, lättillgänglig opera, jazziga toner och absurd reality. Veckans kulturtips skjuter både högt och lågt.

Livets stora frågor på Moderna

Cecilia Edefalk,
Another Movement, 1990–99
Photo: Prallan Allsten/Moderna Museet

Ett stycke konsttips kommer lastat! Åk till Malmö och se Moderna museets nya utställning “Betingad rörelse”. Temat är av existentiell karaktär och behandlar ämnen såsom materialitet, tid och rörelse. Flera historiska verk som sällan visats tidigare utlovas. Om du frågar mig lämpar sig besöket särskilt som söndagsaktivitet.

Utställningen hade premiär den 26 februari och pågår tills januari nästa år.

Victoria Källström

Ariadne från Naxo
Pressbild: Folkets Hus och Parker

Finkultur på bion

Det bästa med biografen Kino är att de regelbundet varvar sitt vanliga filmutbud med olika typer av filmatiserad kultur. Från och med nästa vecka visas ett antal föreställningar av operan Ariadne från Naxos direkt från legendariska Metropolitan i New York. Ett besök via bioduk kommer aldrig att gå upp mot den verkliga operascenen men det är ett billigt, lättillgängligt och (faktiskt) njutbart alternativ.

Lyda Löthman

Jazz på toppnivå

Idag – ikväll – uppträder två av Sveriges främsta jazzmusiker i Universitetshuset. Det är trombonisten och sångaren ”Nisse” Landgren och pianisten Jan Lundgren som ska spela låtar ur sin gemensamma skiva ”Kristallen”. Det är en fantastisk skiva och antagligen konserten bara vara bättre; jazz är bäst live – det är då den kommer till liv. Jag tror det kommer bli ett storartat musikaliskt möte.  

Olof Bärtås

Kåt-TV

Too Hot to Handle
Pressbild: Netflix

Eftersom mina kära medskribenter har bestämt sig för att vara kulturellt kompetenta kommer här ett tips på riktig jävla skit-tv av bästa(?) sort.

De flesta har nog vid det här laget hört talas om Netflix absurda dejtingprogram Love is Blind. Men när allt ljus hamnat på konceptet “snygga människor som inte får se varandra förrän de förlovat sig”, har många missat den om möjligt än mer underliga programidén “sexiga människor kan vinna 100 000 dollar om de inte hånglar eller har sex på typ en vecka”. Ska man tro deltagarna i Too Hot to Handle är detta ett fullständigt omöjligt uppdrag. Det är dumt, det är underhållande, och på sina ställen oväntat gulligt. Typiskt bra distraktion från tentor, deadlines och annat ansvarsfullt.

Alexandra Roslund