PM Nilsson blir statssekreterare åt Ulf Kristersson – började karriären på Lundagård

- in Nyheter, Politik

Förra veckan stod det klart att PM Nilsson, chef för ledarsidan på Dagens industri, blir statssekreterare åt Ulf Kristersson. Han lämnar därmed den journalistiska bana som inleddes på Lundagård för 30 år sedan. Och kritiken har inte låtit vänta på sig.

– Det är ett stort skifte. Jag har jobbat som reporter och redaktör ända sedan jag började på Lundagård, då var jag 25 år. Det var porten in, säger Peter Magnus (PM) Nilsson.

När den nytillträdde statsministern Ulf Kristersson (M) ringde upp och frågade om han ville bli statssekreterare infann sig något som PM Nilsson beskriver som “en akut identitetskris.” Han säger att det till en början inte alls var självklart att tacka ja.

– Men sen blev det självklart. Jag har ju skrivit om politik så länge och om man då får chansen att se det från insidan och dessutom hjälpa till, då är det svårt att tacka nej.

Det nya uppdraget innebär ansvar för den politiska planeringen.

– En regering är alltid upptagen av akuta grejer och då behöver Kristersson någon som bevakar de långsiktiga frågorna. På så vis liknar det lite jobbet som ledarredaktör: man måste alltid ha koll på “vad är det för linje vi driver egentligen?”.

PM Nilsson berättar att han kommer att jobba med olika typer av frihetsfrågor. Fokus ligger på att se till att Kristersson lyfter frihetsaspekten i frågor som upprustningen av Sverige, miljö och klimat samt brottsförebyggning.

– Många av krimfrågorna handlar till exempel om att rättsstaten ska stärkas för att öka friheten för hederligt folk att röra sig ute på gator och torg, kvällar och nätter, utan att vara rädda, säger PM Nilsson.

Beskedet om hans nya uppdraget gav upphov till hejarop och gratulationer på sociala medier. Bland annat twittrade den före detta Moderatledaren Anna Kinberg Batra att valet av PM Nilsson som statssekreterare är en “väldigt bra rekrytering”.

Andra var mer kritiska till att den profilerade journalisten nu ger sig in i politiken.

Hur ser du på risken att bidra till att försvaga gränsdragningen mellan politik och journalistik?

– Jag tycker att den risken är mindre som politisk redaktör, då sysslar man hela tiden med politiska ställningstaganden. Allt handlar om förtroendet hos läsarkretsen. Om läsarna ser att en politisk redaktör går till regeringen så är mitt intryck inte att det belastar tidningen, till skillnad från om en reporter skulle göra det.

PM Nilsson har i sina ledare länge argumenterat för att Sverigedemokraterna bör integreras i ett borgerligt samarbete. Samma dag som det stod klart att han kommer tillträda som statssekreterare skrev Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC, en kommentar med rubriken “PM Nilsson sålde ut allt – nu får han sin belöning”. Moa Berglöf, ledarskribent på HD/Sydsvenskan och tidigare Reinfeldt-medarbetare, twittrade något mer kryptiskt: “Fint att bli belönad för en lång och trogen tjänst”. 

– Jag har ju skrivit i åratal att en borgerlig regering ska kunna bildas på det här sättet, så det är klart att jag har ansvar för att det har hänt. Sen tycker man ju inte så för att man ska få ett jobb. Jag har ett fint jobb och jag går ner något i lön när jag tar det här nya jobbet, säger PM Nilsson och fortsätter:

– De flesta inser nog att man inte skriver om politik för att främja sin egen karriär.

Någon som nu däremot får backa är PM Nilssons fru, politikreportern Helena Gissén. Hon kommer att jobba kvar på Expressen men får inte längre bevaka politik.

– Det där var en väldigt svår fråga. Om hon absolut inte hade velat så hade det inte gått.

Karriärbytet innebär också att PM Nilsson tar ett steg tillbaka från offentligheten.

– Jag kan inte alls delta i debatten på samma sätt, utan det är statsministern som ska göra det. Det har jag ingenting emot, säger han och fortsätter:

– Jag får ju erfarenhet av en helt annan sfär av samhället. Det ska bli spännande, och lärorikt.

PM Nilsson tillträder som statssekreterare den 21 november.