DEBATT: Trestegsraket för att bli älskad av män

- in Debatt

Kvinnor blir konstant påhoppade för sina intressen, senast av Jonatan Unge på Aftonbladets kultursida skriver lundastudenten Hedda Berg. Hon menar att det inte bara är utmattande – det är även misogynt.

”Svenska kvinnor har gått på myten om sig själva”, lyder rubriken på krönikan publicerad den 4 mars 2023 på Aftonbladets kultursida skriven av krönikör och komiker Jonatan Unge. Krönikan är en humoristisk nidbild av den svenska kvinnan och hennes intressen där Unge menar att svenska kvinnor har så otroligt tråkiga hobbys. Enligt Unge innefattar dessa tråkiga fritidsintressen att: fika, skriva kulturtexter, gå på inte särskilt utmanande promenader och att slöläsa franska på folkis. Aningens generaliserande? Vidare förlöjligar Unge kvinnor som faktiskt har liknande intressen (jag). Oavsett om Unge är humorist förklädd som misogynist eller tvärtom, införlivar han den återkommande idén om att kvinnliga intressen är löjeväckande.  

I studien The Fabric of Internalized Sexism från 2009 framgår det att kvinnor praktiserar internaliserad sexism ungefär elva gånger under en tio minuters konversation. Det har blivit rutin för inte bara män att projicera misogyna tankar på kvinnor, utan för kvinnor att projicera sexism på sig själva. Att kvinnliga intressen är patetiska är en sådan misogyn tanke som har prackats på oss sedan barnsben. Om du växte upp under 2010-talet har du säkert stött på I am not like other girls mantrat, den som gick så att cool girl kunde springa. Målbilden var att vara raka motsatsen till en tjejig tjeja. Ridning var en töntig sport. Taylor Swift var en töntig artist. Att vara naturligt vacker var fint och att sminka sig var fel, ni känner säkert igen det. I vuxen ålder fortsätter mina tjejkompisar uttrycka frustration över att ”tjejpodd”, ”tjejfilm” och allmänt feminint kodad kultur ses som ”ocredigt”. Studieval inom humaniora eller samhällsvetenskap ses som emotionellt och är inte lika seriöst som stereotypiskt manliga utbildningar. 

Till er undsättning har jag, med lite inspiration från Unges krönika, gjort upp en trestegsraket för tjejorna som inte vill bli påhoppade av the average Joe(natan Unge) för att vara basic:
1. Kolla upp ett intresse som killar har, kanske någon okänd kultfilm, Pulp Fiction om ni känner till den?
2. Gör något åt ditt utseende (se lite mer dansk ut, alternativt gå ner i vikt?)
3. Läser du franska, knip igen (vet ej om spanska funkar).  

Helt ärligt dock, jag skulle inte rekommendera er att följa mina ”jag är inte som andra tjejer” tips om ni vill undkomma attacker från er omgivning. På sociala medier plattformar, som vårt älskade TikTok, har man börjat göra narr av kvinnor som anammar cool girl andan. Dessa tjejer är så kallade ”pick me girls”, och det kära vänner, är det värsta ni kan vara. För att uppdatera er på lingot, Urban Dictionary definierar pick me girl som: ”En kvinna som hävdar eller agerar som om hon är olik de flesta andra kvinnor, för att få uppmärksamhet från män. Hon åker skateboard när hon ser alla killar göra det”. Även Unge har lagt svidande kritik mot kvinnor som anammar andra intressen än fika: ”Jag tror inte ens att ni egentligen älskar musik. Så är det faktiskt med alla er intressen. Ni verkar egentligen inte bry er om dem, skriver Unge. 

Dina intressen är patetiska om de är feminina, dina intressen är inte på riktigt, du har för grabbiga hobbys, och då är du manstillvänd. Jag är less på att som kvinna behöva försvara mina intressen och jag är framför allt less på misogyna män som skriver krönikor om saker de inte vet något om. Jag tycker att Unge kanske kan jobba på en kritisk krönika om huliganism och öl nästa gång?

Hedda Berg, student på politices kandidatprogrammet

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.