Ombyggt M-hus kan behöva återställas – är svartbygge

- in Nyheter

M-huset är planerat att invigas i år, efter fyra år av ombyggnation. Men bygget har nu klassats som svartbygge och riskeras att behöva återställas, något Sydsvenskan rapporterat om.

På Lunds tekniska högskolas campus har M-huset omgärdats av staket och skyltar om ombyggnation sen 2019. Det är vanligtvis hem till både studenter på Maskinsektionen och sektionen för industriell ekonomi, men dessa har i stället förflyttats till Kemicentrum, ett stenkast norrut på campus.

Huset var först beräknat att stå färdigt i juni 2022, men har blivit försenat. Nu beräknas det vara färdigbyggt någon gång under 2023 och har dessutom stött på ytterligare problem. Fastighetsägaren Akademiska hus har nämligen inte bygglov för delar av den nya utformningen, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

Det handlar framför allt om ett stort glasparti med dörrar som inte byggdes enligt ursprungligt bygglov. Därmed klassas bygget som ett svartbygge, vilket innebär att Akademiska hus kan tvingas återställa det. Till Sydsvenskan säger projektchefen Rickard Flinkberg från Akademiska hus att det inte är helt ovanligt med mindre avvikelser från bygglov vid stora byggen och att han inte anser att den större porten som satts in var en för stor avvikelse.

Akademiska hus har i efterhand sökt nytt bygglov där den nuvarande konstruktionen byggs om något. Detta för att försöka undvika att behöva återställa huset till sitt ursprungliga skick. Det är Lunds kommuns byggnadsnämnd som beslutar i ärendet och de kommer att ha en omröstning i frågan på torsdag (18/4). Det föreslagna beslutet är att Akademiska hus ansökan ska avslås.

Byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) säger till Sydsvenskan att det förra veckan inte fanns något intresse att ge svartbygget tillstånd.

– Jag blir närmast trött av ärenden av den här typen. Akademiska hus har själva lämnat in ett ambitiöst bygglov där de i detalj visar hur de ska följa den tidigare utformningen, och så gör de något annat. Det är förvirrande och förvånande.

Lundagård har sökt Teknologkårens kårordförande Carl Boklund, som är hoppfull trots situationen.

– Jag tror att de kommer ha löst det i tid för studenterna att flytta in. Men det är oturligt att det har hänt.