Världens största ölkubbsturnering: ”Grandiost, storartat och dödsallvarligt”

- in Nyheter, Studentliv

För tredje året i rad anordnas vad som nu kan ha växt till världens största ölkubbsturnering. Brushén Open. Fler än 200 deltagare sänkte kungen, hävde öl och stampade burkar tills bara ett vinnarlag återstod på det vindsvepta slagfältet.

Över Michael Hansens Kollegiums innergård i Lund steg solen upp för flera timmar sedan. Deltagare och åskådare ansluter sig till lördagens evenemang. Somliga har nyss vaknat och startar dagen med att värma upp kastarmar och hävstrupar. Även den ovanligt kyliga majvinden sveper sig in på gården för att tävla om att fälla kungen.

Mer än 200 tävlande från 24 olika lag har anmält sig till årets Brushén Open och nästan lika många har anmält sig till den efterföljande sittningen på Lunds nation. 

Simon Dekker Linnros och Tim Karlsson är exalterade
och glada över att Brushén Open växt och har blivit
uppskattat vårinslag i Lunds studentliv.
Foto: Johan Larsson

– Ambitionen var att helt enkelt vara en rolig dag där studenter får fira in våren och spela ölkubb tillsammans, men vi har nu vuxit till såvitt vi vet världens största ölkubbsturnering säger Simon Dekker Linnros, styrelsemedlem i föreningen Brushén Open som anordnar turneringen med samma namn. 

Vad som gör turneringen speciell enligt Simon Dekker Linnros är att det på ett bra sätt representerar Lunds studentliv.

– Genom att ta något som är väldigt casualt, oseriöst och oorganiserat som ölkubb och blåsa upp det till något grandiost, storartat och dödsallvarligt. Brushén Open är ett exempel på hur man med en idé och det driv som finns hos studenter i Lund kan skapa en stor, uppskattad och fantastisk tradition helt ur intet.

Ölkubbsregler

+

Ölkubb går ut på att man ska kasta kubbpinnar och lyckas träffa och välta kungen i mitten. Kastlaget får dricka ur sina ölburkar medan det andra laget springer och ställer upp kungen. När kungen är uppställd och motståndarlaget sprungit tillbaka måste kastarlaget sluta dricka och turen att kasta går över till motståndarlaget. Det lag som först druckit upp alla sina öl vinner.

När man druckit upp måste man stampa på sin ölburk. Om burken därefter innehåller mer vätska än en femkronas storlek i handen kan strafftid eller strafföl utdelas.

Sporten går utmärkt att utöva även utan alkoholhaltiga drycker. Så länge de är på burk.

Brushén Open skapades på Michael Hansens Kollegium för tre år sedan.

– Min korridorskompis Tuva gav mig en ölkubbsturnering i födelsedagspresent och döpte den till Brushén Open och sen har vi levt vidare på den traditionen. Förra året gjorde vi det ännu större och i år har det blivit ett riktigt event, säger Hampus ”Brushén” Rosén.

Han har deltagit samtliga tre år med Lag Brushén som är favorittippade i år igen då de vann första året.

– Vi har mycket att leva upp till. Förra året kom lag Brushén till finalmatchen men förlorade mot ett lag från Sparta. De var svinduktiga och helt värdiga vinsten. Men i år är det nya tag.

Vad har ni för strategi för i år?

– Att träffa! Dricka kan vi men att träffa är svårt, säger Hampus Rosén.

Laget Tuvas bros siktade på någon form av vinst och vann för bästa outfit.
Foto: Johan Larsson

Lag Tuvas bros, svartklädda med ”Ey Bro”-skyltar på magen och burkkapsyler i håret, har ambitionen att vinna årets outfit.

– Eller att vinna någonting. En revansch från förra året och för att bidra till traditionen. Vi har fått säkra våra outfits lite för de höll på att blåsa iväg, säger laget i mun på varandra.

Efter en dag av dramatiskt avgörande träffar som snuddar eller prickar och kungar som vinglar eller faller och en ölhävarakrobatik med bakböjda ryggar i omänskliga manér är turneringen slutligen avgjord.

Finalen avgjordes mellan lag Brushén och Slatt-an, med lag Brushén som vinnare. På tredjeplats kom Mölndals befrielsearmé och bästa utklädnad gick till Tuvas bros. Priset till förstaplatsen var ett presentkort på 500 kronor på Systembolaget, bubbel och ett kubb-set.

Vad evenemanget kan leda till i framtiden är ovisst men hoppfullt.

– Jag tror att Hampus satte ett mål om att vi skulle bli mer kända än Parrans brännbollsturnering, det är ambitiöst men jag tänker att vi är på god väg, säger Tim Karlsson, styrelseordförande för Brushén Open.

Lag Brushén, favorittippade och vinnare i årets Brushén Open.
Foto: Johan Larsson