Utställning om järnåldern drar in rekordstor donation

- in Nyheter

En ny utställning på Historiska museet ska skildra livet under järnåldern. Utställningen finansieras med en donation på 8,8 miljoner kronor, något Sydsvenskan var först med att rapportera om.

I byn Uppåkra, som ligger strax utanför Lund, finns det en hel järnåldersbosättning kvar under jorden. Historiska museet vid Lunds universitet har tidigare haft en utställning med järnåldersfynd från Uppåkra, men den visas inte längre.

Nu jobbar projektledarna Jerry Rosengren och Gitte Ingvardsson i stället med en ny utställning som ska öppna 2026 högst upp i museets lokaler. 

–  Den kommer bli betydligt mycket större än våra andra utställningar, berättar museichefen Sofia Cinthio i en intervju med Lundagård. 

För att sätta ihop den nya utställningen har Historiska fått en donation på 8,8 miljoner kronor från Crafoordska stiftelsen. Historiska museet har aldrig tidigare fått en så stor donation, enligt Sydsvenskan. Sofia Cinthio tror att anledningen till att de fått en så stor donation är för att det finns en stor efterfrågan efter berättelsen om Uppåkra.

–  Uppåkra är en oerhört viktig och spännande plats. Det finns en gigantisk efterfrågan efter den här berättelsen och föremålen som grävs upp, säger hon. 

Sedan i höstas arbetar arkeologer med nya utgrävningar på Uppåkra. Det är dessa nya utgrävningar som ligger till grund för den nya utställningen, berättar Sofia Cinthio. Att ställa ut de nya fynden var dessutom en förutsättning för att få donationen från Crafoordska stiftelsen.

– Det [donationen, reds. anm.] hänger ihop med att vi tidigare gav 10 miljoner till arkeologernas utgrävningar och tyckte det var intressant att följa hela processen, säger Leif Andersson, VD för Crafoordska stiftelsen, till Lundagård.