Vad hade vi gjort utan lata studenter?

- in Ledare

Vi nyttjar vårt flit till att vara lata. Det skriver Lundagårds redaktör Elmer Rikner i ledaren för Lundagård nummer 5 2023.

”Kom ihåg att utbildningen motsvarar ett heltidsjobb, 40 timmar i veckan.” Så låter det nästan varje gång en introduktionskurs startar. En påminnelse till studenter om att universitetet inte är en lek, ingen semester. Det är blodigt allvar.

Nya studenter, färska från gymnasiet och ett sommarjobb inom hemtjänsten, får panik. 40 timmars studier, det var väl ungefär så mycket jag pluggade min sista termin på gymnasiet, totalt. Nu ska de, förutom att plugga ihjäl sig, också sköta sitt eget hushåll, gå på bal, nollas och inte minst, jobba extra. Annars kommer livet inte gå runt.

Eller?

Vi har CSN, tentan går att göra om och i ärlighetens namn, finns det någon som faktiskt pluggar 40 timmar i veckan? Eller som går upp till en 08.15-föreläsning en tisdag i november? Jag kan inte vara den enda som sett fram emot sommarens slut, när jobb och elände är över och man kan ta det lugnt igen.

Men vad kan man då förvänta sig av studenter? Borde en student plugga 100 procent? Och i sådana fall, förväntas man ha ett jobb på sidan av? Om inte, skulle Sverige, och framförallt en stad som Lund, gå runt utan studenter som extrajobbar? Frågorna är många, svaren färre.

Bland de internationella studenterna jag pratat med är det inte ovanligt att höra ”ni svenskar, ni gör ju ingenting”. Och visst finns det en poäng i det. Min mexikanska vän var dock en av få som inte höll med.

”Svenskar är inte lata, ni har bara rätt prioriteringar. Allt handlar inte om jobb.”

En klyscha, men också en sanning. Fest, vänskap och äventyr i tre år för priset av ett trångt boende och en studieskuld, det är en bra deal för en kandidatexamen. Det är en bra prioritering.

I detta nummer kommer ni få bekanta er med just detta: Lathet och jobb, fest och plugg, flit och lättja. Ni kommer bland annat få träffa mångsysslaren Almida, som pluggar juridik och jobbar många timmar i veckan. Dessutom kommer ni att få tips på lata vanor, lösa korsord och träffa den kvinnliga partikelfysikern Else Lytken, som trotsat branschens manliga dominans och blivit prefekt på Fysiska institutionen.

Trevlig läsning!

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!